Изберете Страница

Следващите модели iPhone няма да имат порт за зареждане

Всеки iPhone идва с отвор на долната страна, където се намира порта за зареждане. Първоначално това беше 30-пиновия конектор на iPhone 2G през 2007 година, който остана на това място до 2012 година, когато беше заменен с Lightning порта при iPhone 5 и всеки следващ модел до сега, но всичко това ще се промени.

Всъщност въпросът не е дали портът ще изчезне, а кога точно ще стане това и прогнозите на анализаторите са за 2020 година, но като се има предвид смелия ход на Apple да се откаже от стандартния 3.5 мм жак за слушалки в iPhone 7, съвсем възможно е Lightning портът да го последва и по-скоро.

Apple винаги е считала премахването на портовете и преминаването към други такива за необходим компромис, в полза на по-тънък и лек дизайн, или по-добра технология и с течение на времето тя доказа, че решенията й са били правилни.

Спомняте ли си времето, когато хората се замислиха над факта, че iMac няма флопи дисково устройство? Или когато казваха, че Mac е обречен, защото премина към USB, вместо серийния порт? Или когато всички твърдяха, че е било грешка Apple да премахне mute switch на iPad в полза на софтуерния превключвател в контролния център? Как ще се зарежда iPhone, ако няма порт? Безспорно този незаменим процес ще стане безжичен, тъй като и без това повечето основни функции на телефона вече са такива – можете да слушате музика с AirPods, без да се оплитате в кабела, да я споделяте с безжичен високоговорител, да предавате видео на телевизора, или компютъра си, като изпорзвате AirPlay и Apple TV, да правите бекъп в iCloud и дори да се свързвате с различни аксесоари, като 360 градусиво камери и клавиатури. Защо тогава да не може смартфонът да се зарежда безжично? Слуховете сочат, че още тази година потребителите ще получат възможността с премиерата на iPhone 8.

Това разбира се отдавна е налично за Android флагманите, но все още не е стандартна опция. Има някои проблеми с безжичното зареждане, като основният от тях е, че то е бавно, много по-бавно от стандартното с кабел и не си струва да чакаме толкова много телефона да се зареди, само за да стане това по тази технология. За да бъдем справедливи, трябва да отчетем, че през последните години има напредък в технологиите за безжично зареждане, особено тези, използвани от Samsung и LG, които вече са почти толкова бързи, колкото и стандартната процедура, но все още не са вложени във всичките им модели.

Следващият проблем е съвместимостта. Едни устройства поддържат Qi, други Powrmat, докато един универсален стандарт би бил извънредно полезен за налагането на този тип технология.

Не трябва да се пренебрегват и разходите. Много компании спряха да влючват компоненти за безжично зареждане, тъй като пазарът не напредваше така бързо, колкото се очаваше, по отношеине на технологията.

Последната вероятна причина е технологията Quick Charge на Qualcomm, която е включена в чипсетите Snapdragon, захранващи повечето Android телефони, и която позволява зареждане в рамките на няколко минути, което е много по-малък период, в сравнение с този, нужен за безжично зареждане.

Какво остава за iPhone? Магнитния конектор е една наистина добра перспектива за сега, а в идеалния случай всички устройства на компанията ще поддържат наистина безжично зареждане, което позволява презареждането им от разстояние и над което гигантът работи според някои слухове, но това е все още далечна перспектива. Учените от Disney демонстрираха такава безжична технология, която обаче изисква специално оборудване в дадена стая и би била приложима примерно у дома, но не и на други места, които не са предварително подготвени за целта. Тогава iPhone не би могъл да се презарежда, ако няма традиционния си порт.

Така, по пътя на логиката, ако Lightning портът изчезне в близко бъдеще, то той най-вероятно ще бъде заменен от магнитен конектор, подобен на Smart Connector на iPad Pro. Така телефонът все още ще се нуждае от съответния кабел за зареждане, но в него ще се освободи допълнително място за по-важни компоненти, или по-голяма батерия например. За да може Apple да премиен към Smart Connector, ще трябва да направи самия накрайник доста здрав, за да може да не се откачва, или разваля когато го закачите към устройството в чантата си например. Тя има голям опит с конекторите MagSafe, които използваше в по-старите модели MacBook, но ако сте истински нейнни фенове, със сигурност знаете за любовта и към крайностите. Някакъв порт не би бил достатъчен за Apple, защото компанията обича да опростява продуктите си, дори когато това означава преминаване към нови стандарти и нарушаване на съвместимостта със старите устройства и аксесоари. Този ход разбира се няма да бъде посрещнат радушно от всички и това е съвсем нормално, защото няма как компанията да угоди на всеки вкус. През 2020 година, която всъщност е съвсем близо, може би ще се наложи да изоставите всички стари аксесоари за любимия си смартфон и да си купите нови, заедно с телефона, който най-вероятно няма да има порт за зареждане. Остава само да видим на коя точно технология ще се спре гигантът тогава.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro, твърдят анализаторите Блейн Къртис и Том O'Мали. Те не уточняват дали функцията ще е достъпна за всички модели в серията или ще остане ексклузивна за Pro. Apple вече добави поддръжка на WiFi 6E в най-новите 11”...

Apple може би се кани да пусне нови цветови опции за AirPods Max

Apple може би се кани да пусне нови цветови опции за AirPods Max

Популярните слушалки AirPods Max на Apple са изправени пред редица ограничения на доставките. Според прогнозите на сайта на компанията, недостигът изглежда засяга всичките пет цветови варианта, а направените към момента поръчки може да пристигнат някъде между 7 и 14...

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Слуховете, че AR/VR очилата, върху които Apple работи, ще бъдат пуснати тази година, стават все по-настойчиви. Сега Bloomberg сподели малко информация за техния интерфейс, приложения и начин на работа. Очаква се очилата да имат интерфейс, подобен на iOS, който ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This