Следващите поколения Apple Watch ще имат твърд бутон, който няма да кликва физически, а вместо това ще използва Taptic Engine за хаптична обратна връзка с потребителя, подобно на хоум бутона на iPhone 7, твърди Fast Company.

Всъщност Apple ще продължи да използва конфигурацията от два бутона – Digital Crown и Side button, но нито един от тях няма да е традиционния физически бутон. Вместо да реагират с движение назад и напред, новите бутони леко ще вибрират под пръста, докато коронката ще продължи да се върти, за да придвижва съдържанието на екрана. Това, което Fast Company описва е много подобно на Solid State бутона , представен за пръв път с iPhone 7, а компанията вече използва подобен метод и в своите MacBook и MacBook Pro тракпади, които също нямат физически бутони.

Този вид бутони, ще дадат възможност за подобряване на водоустойчивостта и ще заемат по-малко място, като ще оставят повече пространство за по-голяма батерия, или други компоненти. Източникът на Fast Company твърди, че компанията работи върху използването им като сензори за събиране на данни, свързани със здравето, като сърдечен ритъм, или други измервания, които изискват контакт с кожата на потребителя. Според него, промяната може да се случи още тази година, или най-късно следващата, а любопитното е, че Apple работи и върху модел, който въобще няма да има бутони, а страничните му лайсни ще реагират на жестове и докосване.