Apple живо се интересува от подобряването на продуктовата линия Beddit и това да подпомогне здравето на своите клиенти, като им осигури по-здрав сън и възможност за мониторинг. Всъщност всеизвестно е, че компанията предлага продукти, свързани с уелнес, но голяма част от тях са предназначени за употреба докато потребителите са будни и активни, като например Apple Watcch или iOS приложението Health. Извън ограниченото проследяване на съня чрез Bedtime функцията за iOS, всъщност има твърде малко разработки, които да предлагат проследяване по време на сън. Компанията притежава Beddit, придобита миналата година, която предлага лента, поставяща се върху леглото, която служи за наблюдение на редица елементи, като сърдечен ритъм, дишане, стайна температура и време, прекарано в сън.

Въпреки това обаче изглежда, че съществуващата система може да бъде подобрена, според една наскоро подадена патентна заявка, описваща „многоелементен пиезо сензор за физиологични замервания в леглото“ и имаща за цел да продължи проследявайки движенията на потребители, през целия цикъл. Докато останалите сензори могат да се използват за наблюдение на други елементи, идеята е пиезо филм върху повърхността на леглото да измерва точките на контакт. Идеята има две версии и тънка ивица, пресичаща леглото навсякъде на мястото на гръдната кост на потребители, или голям брой сензори, покриващи като решетка цялото легло, за да осигурят повече наблюдавани участъци.

Не става ясно дали патентът е повлиян от придобиването на Beddit, но концепцията за сензор на височината на гърдите вече се използва в системите на закупената компания, въпреки че не е ясно и дали в продукта има пиезо филм, а добавянето му би могло да предложи повече данни за съпътстващото приложение. Всъщност това не е единствения патент на Apple, свързан с проследяването на съня. По-стара заявка от юни описва как използването на устройство, може да принуди алармената система да промени настройките си, за да позволи пълноценен нощен сън.