Нов доклад от далечна Азия за създаденият от Samsung OLED дисплей за iPhone 8 твърди, че системата за разпознаване на лица, използвана в телефона, ще реагира в рамките на милионни части от секундата.

Както вече знаете, част от слуховете напоследък посочват, че Apple ще изостави Touch ID в полза на лицевото разпознаване, като метод за отключване и оторизация в десетия си юбилеен модел iPhone. Това разбира се предизвика известно притеснение, тъй като около нея все още има хиляди въпроси. Един от тях е как ще се използва тя за оторизация при плащане чрез Apple Pay, когато телефонът е поставен почти хоризонталон над терминала? Оказва се обаче, че лицевото разпознаване, разработено от Apple ще работи и в такава ситуация, като позволява идентифицирането на потребителя, дори и устройството да е поставено върху плота. Следващата въпросителна естествено е свързана със скоростта на реакция на сензора и именно на нея отговаря новия доклад на Korea Herald. Според публикацията, новият скенер за лицево разпознаване с 3D сензори може да сканира в дълбочина лицето в рамките ва милионни части от секундата. Изданието не посочва източника на тази информация, но след като в същия доклад се споменава OLED панела, разработен от Samsung за iPhone 8, не е много трудно да се досетим кой е той. Въпреки, че корейският гигант не е създал самата система за идентификация, той би трябвало да има пълната информация за нея, след като работи върху дисплея на устройството.

Очаква се също, че системата ще използва инфрачервена връзка, за да работи правилно и при слаба осветеност. Технологията за наблюдаване в дълбочина, обикновено наричана „структурирана светлина“, разпръсква хиляди малки инфрачервени точки срещу съответния обект и чрез прочитане на изкривяването в това поле от точки, анализира информацията и прецизира дълбочината. Камерата на телефона може да „види“ инфрачервената светлина, а хората не и по този начин, системата ще позволява отключване на устройството дори и при пълна тъмнина.

Тази иновативна технология обаче, няма да остане за дълго привилегия на iPhone, тъй като Qualcomm твърди, че следващата година ще предостави подобна система и за Android устройствата, използващи нейните чипове.