Десетки хазартни и порнографски приложения злоупотребяват със сертификати за разработчици извън магазина на Apple, твърди Ruters. Освен това обаче, пиратите използват същия процес за разпространение на хакнати приложения и версии на популярни игри, като Spotify, Pokemon Go и Minecraft.

Приложенията са променени, за да блокират рекламите, да направят безплатни някои платени функции, или да добавят нови такива. Сред незаконните разпространители на софтуер са TutuApp, Panda Helper и AppValley, които предлагат посочените приложения извън екосистемата на Apple, използвайки сертификати за разработчици, действащи като ключове, за удостоверяване. Всъщност тези сертификати са сравнително лесно достъпни, цената е 299 долара, а дистрибуторите печелят пари като начисляват минимална годишна такса от около 13 долара за VIP достъп до услугите си.

Първоначално Apple се опита да блокира някои от пиратите, но в рамките на няколко дни те отново опериратха успешно, като просто подновяваха сертификатите си. Сега компанията работи върху въвеждането на двуфакторна идентификация с код и парола за влизане в акаунта, която трябва да бъде въведена до края на месеца. Не е ясно на колко възлизат загуите от кракнатите приложения, но Reuters посочва, че пиратите имат над 600 000 последователи в Twitter, което означава стабилна аудитория и печалба.