Изберете Страница

Сензорът за сърдечната честота на Apple Watch открива опасни състояния с поразителна точност

Нови данни, обявени от Калифорнийския университет в Сан Франциско сочат, че сензорът за сърдечна честота на Apple Watch може да помогне за откриването на т.нар. предсърдно мъждене – обща сърдечна аритмия, която може да доведе до удар.

По време на изследванията невронната мрежа се свързва със сензора, за да направи автоматично разграничаване на това състояние от нормалния сърдечен ритъм на група пациенти, а резултатите са представени на конференцията Heart Rhythm Society 2017 миналия четвъртък. За да обучат дълбоката невронна мрежа, учените са събрали данни от 139 милиона измервания на сърдечния ритъм и 6338 мобилни ЕКГ на 6158 потребители, включени в проучването и са използвали приложението Cardiogram за Apple Watch. 

Съоснователят на Cardiogram, Брандън Балингер разказва, че в изследването са участвали 200 пациенти с диагноза пароксизмално предсърдно мъждене, на които са правени електрокардиограми поне веднъж на ден, или при поява на симптоми. Събраната информация е използвана за обучението на невронната мрежа, като е съчетана с данни за сърдечния ритъм от Apple Watch. Всеки от изследваните е носил часовника 20 минути преди и след процедурата, която възстановява сърдечния ритъм при пациенти с аритмия. При сравняване на резултатите се оказва, че идентифицирането от сензора на Apple Watch е с 97% точност, 98% чувствителност и 90.2% специфичност, в сравнение с алгоритмите за откриване на подобно състояние в миналото.

„Тези резултати сочат, че носенето на тракери, или смарт часовници предоставя нова възможност за наблюдение, улавяне и незабавна медицинска терапия за предсърдното мъждене, без никакви усилия от страна на пациентите“ твърди ръководителят на проекта Грегъри М. Маркус. „Скрийнингът чрез мобилните технологии няма да замести конвенционалните методи, но има потенциал да открие хората с повишен риск и да намали броя на недиагностицираните случаи“.

Проектът цели да насочи вниманието към използването на общи потребителски устройства, тъй като понастоящем медицинските такива, като холтери и безжични пластири, могат да наблюдават сърдечния ритъм на пациентите в продължение на 24 часа до 4 седмици, но методи за откриване на опасното състояние отнемат около 84 дни. С подходящ софтуер Apple Watch и останалите носими устройства с точни датчици за сърдечен ритъм, биха могли да предоставят на специалистите едно по-ефективно средство за мониторинг в дългосрочен план.

В момента екипът от учени работи върху серия индустриални стандарти, които планира да включи в мобилното приложение Cardiogram, а в бъдеще то ще може да се използва и при други сърдечни състояния.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This