Изберете Страница

Седемте грешки, които убиват батерията на вашия iPhone

По въпроса за зареждането на батерията се изписа много, наистина много и може би някои от вас си мислят, че това е проста работа и няма какво да се обърка. Привидно безобидните ни навици обаче, бъвно и мълчаливо убиват батерията на нашия iPhone – ето за кои от тях става въпрос:

Зареждате го непрекъснато до 100%

Ако се притеснявате когато батерията ви падни под 90% и веднага търсите начин да го заредите, трябва да знаете, че това е един от най-вредните навици. Всъщност поддържането на пълен заряд е най-неефективния начин да се грижите за своята батерия. Експертите твърдят, че телефонът ви трябва да се поддържа през деня между 30 и 80% и това е диапазонът, в който той ще работи най-ефективно. Затова може би трябва да спрете да я зареждате по цяла нощ и да замените този навик с чести и кратки дозареждания през деня.

Оставяте батерията да падне до 0%

Литиево-йонните батерии стават нестабилни, когато паднат на ниска мощност, така че трябва да избягвате прекалено честото съобщение „Low Battery” на вашия екран. Всяко пълно изтощаване изчерпва полека батерията, въпреки че Apple и някои експерти съветват това да се прави по веднъж на един или два месеца, за да се калибрира тя.

Прегрявате я

Този въпрос не опира точно до начина ви на зареждане, но всъщност е много важен. Вероятно сте забелязали, че телефонът ви е досадно бавен, след като е стоял на слънце. Това е така, защото батерията му наистина не обича екстремните температури и не работи добре както на много ниска, така и на много висока такава. Според Apple зоната на комфорт за iPhone и останалите й продукти е между 0 и 35 градуса, преди те да се нуждаят от охлаждане.

Използвате твърде често резервна батерия тип кейс

Резервната батерия е нещо чудесно, тя ви спасява, когато сте далеч от възможност за друг начин на презареждане, но както батерията на телефона, така и тя, излъчват топлина по време на зареждането, което може да причини вреда на устройството ви. За да избегнете прегряването, опитайте преносим източник, който не е под формата на калъф за телефона.

Оставяте калъфчето си върху телефона, докато той се зарежда

Може би сте забелязали, че телефонът ви се загрява докато се зарежда и това е напълно нормално, но ако той е облечен в калъф, топлината няма как да се разсее и това вреди на батерията му, затова сваляйте кейса, когато го оставяте да се презареди.

Оставяте стария си телефон без зареждане дълго време

Ако вече имате нов апарат и стария просто трябва да бъде прибран в шкафа, но не забравяйте да го оставите на хладно място, след като сте заредили батерията му до половината. Според Apple, ако я оставите на 100%, тя ще изпадне в състояние известно като „deep discharging state”, което освен, че звучи като опасен медицински проблем, ще повлияе на способността й да задържа заряд в бъдеще. Ако пък я съхранявате напълно разредена продължително време, тя може да изгуби част от капацитета си.

Използвате грешно зарядно

Зарядното устройство, което е произведено от Apple е проектирано така, че да намали захранването, когато батерията достигне 100%, но евтините му копия и неоригиналните кабели от китайските магазини не са и могат да нанесат непоправими вреди от презареждане на любимия ви iPhone, освен това крият и риск от късо съединение и пожар. Старайте се винаги да използвате оригинално, или поне сертифицирано от компанията зарядно.

Да, съветите за това, как да се грижите за батерията на вашия iPhone често изглеждат объркващи, или противоречиви, но това е така, защото литиево-йонните батерии не са идеални, а чувствителността им към някои фактори може да ви изиграе лоша шега. Не трябва да забравяме обаче, че телефоните ни, също като възрастните хора, работят по-трудно когато навършат определена възраст и затова промените в батерията, които са неизбежни, не трябва да ви притесняват. Горните съвети ще ви послужат просто да ги отложите за известен период от време, но не и да я направите вечна – тя има определен брой цикли на зареждане и разреждане и това няма как да се промени, каквото и да правите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във...

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This