Изберете Страница

Седемте грешки, които убиват батерията на вашия iPhone

По въпроса за зареждането на батерията се изписа много, наистина много и може би някои от вас си мислят, че това е проста работа и няма какво да се обърка. Привидно безобидните ни навици обаче, бъвно и мълчаливо убиват батерията на нашия iPhone – ето за кои от тях става въпрос:

Зареждате го непрекъснато до 100%

Ако се притеснявате когато батерията ви падни под 90% и веднага търсите начин да го заредите, трябва да знаете, че това е един от най-вредните навици. Всъщност поддържането на пълен заряд е най-неефективния начин да се грижите за своята батерия. Експертите твърдят, че телефонът ви трябва да се поддържа през деня между 30 и 80% и това е диапазонът, в който той ще работи най-ефективно. Затова може би трябва да спрете да я зареждате по цяла нощ и да замените този навик с чести и кратки дозареждания през деня.

Оставяте батерията да падне до 0%

Литиево-йонните батерии стават нестабилни, когато паднат на ниска мощност, така че трябва да избягвате прекалено честото съобщение „Low Battery” на вашия екран. Всяко пълно изтощаване изчерпва полека батерията, въпреки че Apple и някои експерти съветват това да се прави по веднъж на един или два месеца, за да се калибрира тя.

Прегрявате я

Този въпрос не опира точно до начина ви на зареждане, но всъщност е много важен. Вероятно сте забелязали, че телефонът ви е досадно бавен, след като е стоял на слънце. Това е така, защото батерията му наистина не обича екстремните температури и не работи добре както на много ниска, така и на много висока такава. Според Apple зоната на комфорт за iPhone и останалите й продукти е между 0 и 35 градуса, преди те да се нуждаят от охлаждане.

Използвате твърде често резервна батерия тип кейс

Резервната батерия е нещо чудесно, тя ви спасява, когато сте далеч от възможност за друг начин на презареждане, но както батерията на телефона, така и тя, излъчват топлина по време на зареждането, което може да причини вреда на устройството ви. За да избегнете прегряването, опитайте преносим източник, който не е под формата на калъф за телефона.

Оставяте калъфчето си върху телефона, докато той се зарежда

Може би сте забелязали, че телефонът ви се загрява докато се зарежда и това е напълно нормално, но ако той е облечен в калъф, топлината няма как да се разсее и това вреди на батерията му, затова сваляйте кейса, когато го оставяте да се презареди.

Оставяте стария си телефон без зареждане дълго време

Ако вече имате нов апарат и стария просто трябва да бъде прибран в шкафа, но не забравяйте да го оставите на хладно място, след като сте заредили батерията му до половината. Според Apple, ако я оставите на 100%, тя ще изпадне в състояние известно като „deep discharging state”, което освен, че звучи като опасен медицински проблем, ще повлияе на способността й да задържа заряд в бъдеще. Ако пък я съхранявате напълно разредена продължително време, тя може да изгуби част от капацитета си.

Използвате грешно зарядно

Зарядното устройство, което е произведено от Apple е проектирано така, че да намали захранването, когато батерията достигне 100%, но евтините му копия и неоригиналните кабели от китайските магазини не са и могат да нанесат непоправими вреди от презареждане на любимия ви iPhone, освен това крият и риск от късо съединение и пожар. Старайте се винаги да използвате оригинално, или поне сертифицирано от компанията зарядно.

Да, съветите за това, как да се грижите за батерията на вашия iPhone често изглеждат объркващи, или противоречиви, но това е така, защото литиево-йонните батерии не са идеални, а чувствителността им към някои фактори може да ви изиграе лоша шега. Не трябва да забравяме обаче, че телефоните ни, също като възрастните хора, работят по-трудно когато навършат определена възраст и затова промените в батерията, които са неизбежни, не трябва да ви притесняват. Горните съвети ще ви послужат просто да ги отложите за известен период от време, но не и да я направите вечна – тя има определен брой цикли на зареждане и разреждане и това няма как да се промени, каквото и да правите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This