Вчера сутринта Apple изискваше от посетителите на checkcoverage.apple.com да въвеждат своето Apple ID, за да проверят гаранционното покритие на устройството, вместо изисквания преди това сериен номер или IMEI.

Компанията не даде официално обяснение за промяната, но след въвеждане на валидно ID, страницата показваше всички регистрирани устройства на потребителя, заедно със серийните им номера и дали продуктът се покрива от Apple Care +. При избор на дадено устройство се виждаше датата на закупуване и дали е активна все още поддръжката. Страницата предоставяше също така и историята на неотдавнашни инциденти и ремонти, включително и инструмент за търсене, който изискваше идентификационен номер на поръчката за поправка и сериен номер или пощенски код. Новата система безспорно би била много по-удобна за тези, които проверяват собствените си устройствата, но може да се окаже малко объркваща за тези, които просто проверяват устройство втора употреба, което искат да закупят. На теория това би могло да изложи на риск и сигурността на потребителите, които въвеждат своето Apple ID, тъй като хакерите редовно се опитват да се доберат до подобна чувствителна информация.

Скоро след това страницата беше върната към предишния си вид, но източници от корпорацията, които не са упълномощени да коментират официално от нейно име признаха пред Apple Insider, че промяната е била умишлена и може скоро да стане факт.