Изберете Страница

Разходите за материали при iPhone X очевидно са най-високи до сега

Цената на iPhone X е 1149 долара, но всъщност той струва 412.75 долара, според публикацията на китайския сайт ichunt.com. Макар, че това е най-скъпия до сега iPhone, компанията успява да прокара 64% марж за научноизследователска и развойна дейност, административни и други разходи и устройството е с финална цена 1149 долара за 256 GB модел.

Най-скъпият компонент разбира се е 5.8 инчовия OLED дисплей, произведен от Samsung, но 80 долара отчетени за него, са около една трета по-малко от това, което анализаторът Минг-Чи Куо предполагаше. Вторият по цена компонент е самата конструкция, състояща се от шаси от неръждаема стомаан и закалено стъкло, които заедно струват 53 долара. На трето място разбира се е NAND flash паметта, чиято цена за 256 GB е 45 долара.

Многото сензори, от които е съставена системата за лицево разпознаване, също имат своята цена, макар и по-ниска – 25 долара за комплекта. Чипсетът A11, направен от TSMC струва 26 долара, модемът – средно 18 долара, а аксесоарите към устройството – 8 долара. Така имаме обща сума 412.75 за компонентите на десетия юбилеен модел.

Разбира се към тях се добавят различни мита и такси, при които най-голямата ирония е в Китай, където всъщност се произвеждат телефоните, но таксата за внос е близо 30%.

Всички ние знаем, че едно подобно устройство не е само компоненти и е смешно да свеждаме цената само до производствените разходи – това са месеци научноизследователска дейност, патенти, технологии, разработки… И все пак цената на iPhone X наистина прескочи психологическата граница от 1000 долара, при това доста.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This