Изберете Страница

Разходите за материали при iPhone X очевидно са най-високи до сега

Цената на iPhone X е 1149 долара, но всъщност той струва 412.75 долара, според публикацията на китайския сайт ichunt.com. Макар, че това е най-скъпия до сега iPhone, компанията успява да прокара 64% марж за научноизследователска и развойна дейност, административни и други разходи и устройството е с финална цена 1149 долара за 256 GB модел.

Най-скъпият компонент разбира се е 5.8 инчовия OLED дисплей, произведен от Samsung, но 80 долара отчетени за него, са около една трета по-малко от това, което анализаторът Минг-Чи Куо предполагаше. Вторият по цена компонент е самата конструкция, състояща се от шаси от неръждаема стомаан и закалено стъкло, които заедно струват 53 долара. На трето място разбира се е NAND flash паметта, чиято цена за 256 GB е 45 долара.

Многото сензори, от които е съставена системата за лицево разпознаване, също имат своята цена, макар и по-ниска – 25 долара за комплекта. Чипсетът A11, направен от TSMC струва 26 долара, модемът – средно 18 долара, а аксесоарите към устройството – 8 долара. Така имаме обща сума 412.75 за компонентите на десетия юбилеен модел.

Разбира се към тях се добавят различни мита и такси, при които най-голямата ирония е в Китай, където всъщност се произвеждат телефоните, но таксата за внос е близо 30%.

Всички ние знаем, че едно подобно устройство не е само компоненти и е смешно да свеждаме цената само до производствените разходи – това са месеци научноизследователска дейност, патенти, технологии, разработки… И все пак цената на iPhone X наистина прескочи психологическата граница от 1000 долара, при това доста.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This