Изберете страница

Разходите за материали при iPhone X очевидно са най-високи до сега

Цената на iPhone X е 1149 долара, но всъщност той струва 412.75 долара, според публикацията на китайския сайт ichunt.com. Макар, че това е най-скъпия до сега iPhone, компанията успява да прокара 64% марж за научноизследователска и развойна дейност, административни и други разходи и устройството е с финална цена 1149 долара за 256 GB модел.

Най-скъпият компонент разбира се е 5.8 инчовия OLED дисплей, произведен от Samsung, но 80 долара отчетени за него, са около една трета по-малко от това, което анализаторът Минг-Чи Куо предполагаше. Вторият по цена компонент е самата конструкция, състояща се от шаси от неръждаема стомаан и закалено стъкло, които заедно струват 53 долара. На трето място разбира се е NAND flash паметта, чиято цена за 256 GB е 45 долара.

Многото сензори, от които е съставена системата за лицево разпознаване, също имат своята цена, макар и по-ниска – 25 долара за комплекта. Чипсетът A11, направен от TSMC струва 26 долара, модемът – средно 18 долара, а аксесоарите към устройството – 8 долара. Така имаме обща сума 412.75 за компонентите на десетия юбилеен модел.

Разбира се към тях се добавят различни мита и такси, при които най-голямата ирония е в Китай, където всъщност се произвеждат телефоните, но таксата за внос е близо 30%.

Всички ние знаем, че едно подобно устройство не е само компоненти и е смешно да свеждаме цената само до производствените разходи – това са месеци научноизследователска дейност, патенти, технологии, разработки… И все пак цената на iPhone X наистина прескочи психологическата граница от 1000 долара, при това доста.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This