AT&T обяви, че закрива своята 2G мрежа, което автоматично означава, че първият модел iPhone вече няма да може да бъде използван като телефон.

Със сигурност още много потребители пазят тази реликва, като спомен от преди десет години, когато iPhone със замах промени начина, по който всички ние си взаимодействаме със своя телефон, но сега възможностите на устройството ще бъдат сведени до тези на iPod touch, тъй като то не разполага с 3G свързаност и за разлика от други модели беше ексклузивно за оператора, което означава, че няма как да се използва с карти на други телекоми.

Тази новина не е изненедваща, след като AT&T многократно предупреди за възможността през последните няколко години, а целта на тази стъпка е освобождаването на по-широк спектър за бъдещите мрежови технологии, включително и 5G.

iPhone безспорно е най-революционния и иновативен продукт в историята на мобилиите технологии, който въпреки обемистия си корпус, не-ретина дисплей и мъчително бавна 2G връзка, изглеждащи архаично в днешни дни, е доказателство за това колко динамично се развиват технологиите и заслужено трябва да се пенсионира, след като преосмисли изцяло света на мобилните телефони преди десет години.