Apple може да достави първите си Mac устройства, захранвани от ARM чипсети, преди края на тази година. Това твърди надеждният анализатор, Минг-Чи Куо, посочвайки още, че първите доставки се очаква да започнат през последното тримесечие на 2020 година, или най-късно в началото на 2021 година.

Преходът обаче, ще дойде преди големия редизайн на MacBook, който се очаква догодина.

iPhone и iPad са доказали, че ARM процесорите могат да се направят за невероятно мощни устройства. Най-новият iPad Pro, задвижван от осемядрен чип A12X Bionic, изпреварва дори някои от най-скъпите преносими компютри в сравнителните тестове.

ARM чиповете имат и други предимства – компанията може да ги проектира от нулата, специално за собствения си хардуер, те са по-евтини за производство и по-подходящи за преносими устройства, защото са по-ефективни.

В последните си бележки към инвеститорите, Куо посочва, че Apple може да достави първия ARM базиран Mac до края на тази година. Смята се, че MacBook ще премине към тази технология, преди настолните машини, а в крайна сметка, почти всички Mac устройства, биха могли да използват ARM чипове. Преходът очевидно ще отнеме време, защото изисква промени в софтуера и операционната система, а съществуващите приложения не биха били съвместими, без емулатор. Това означава, че разработчиците трябва да започнат да създават съвместими приложения, които да са готови, преди старта на първия ARM Mac. Компанията може би ще съобщи намеренията си през лятото. Все още не е ясно каква ще е съдбата на WWDC 2020, но при всички случаи Apple може да я проведе онлайн.

Куо посочва още и, че компанията има планове за радикален редизайн на MacBook през 2021 година, но все още не е ясно какво точно би означавало това, по отношение на външния вид.