Изберете Страница

Проучване доказа, че вие тайно искате да счупите вашия iPhone!

Покупката на нов модел iPhone несъмнено ще повлияе добре на печалбата на Apple, но не толкова добре на вашия бюджет. Разбира се винаги съществува възможността да се оправдаете с това, че старият ви телефон е вече счупен, нали? А случвало ли ви се е нарочно да го повредите, за да си купите нов?

Скорошно проучване на Columbia Business School доказва, че всъщност правим точно това! Хората стават по-невнимателни по отношение на стария си телефон, когато излезе нов модел. Този феномен, наречен „Upgrade efect” е описан от Силвия Белеза, асистент по маркетинг, Франческа Джина, професор по бизнес администрация и Джош Акерман, професор по психология. Те подкрепят теорията си с няколко проучвания, сред които данни от 3000 изгубени iPhone, предоставени от IMEI Detective и установяват, че броят на докладваните като изгубени телефони се увеличава, когато наближава датата на премиерата на новия модел.

В графиката можете да видите изгубените iPhone 5, пикът на които е около август, докато на 20 септември 2013 е премиерата на iPhone 5s. Подобно нещо се случва и с iPhone 5s, близо до 19 септември 2014 година, когато е представен iPhone 6.

В подкрепа на теорията на учените е и онлайн изследване, при което 602 собственици на телефони посочват как са купили новите си устройства, колко амортизирани са били те и каква цена са платили за новите.

Всъщност същият феномен се наблюдава и при различни други вещи, които се оказват пренебрегвани, за сметка на своите наследници.

Маркетолозите установяват тази тенденция и я превъплащават в рекламата на Virgin Mobile, която носи заглавието „Happy Accidents” и показва как собственици на телефони ги изхвърлят на баклука, потопяват в коктейли или ги изпускат в таксита.

„Ние се чувстваме виновни, ако си позволим безпричинен ъпгрейд, но ако текущия продукт е повреден или изгубен, вече имаме нужното оправдание.“ – разказва Силвия Белеза. „ Така използваме своите телефони в дъжда или изпускаме лаптопа си на летището, без да сме наясно, че тези инциденти имат своята вътрешна мотивация.“

По-голямата част от печалбата на Apple все още идва от продажбата на iPhone и това е 68% от 46.9 милиарда долара, към днешна дата. Така че, ако се питате как така сте можали да си забравите телефона в таксито, или да го изпуснете, отговорът е, че за всичко е виновно вашето подсъзнание и примамливите нови продукти на компанията!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар