Изберете страница

Проучване доказа, че вие тайно искате да счупите вашия iPhone!

Покупката на нов модел iPhone несъмнено ще повлияе добре на печалбата на Apple, но не толкова добре на вашия бюджет. Разбира се винаги съществува възможността да се оправдаете с това, че старият ви телефон е вече счупен, нали? А случвало ли ви се е нарочно да го повредите, за да си купите нов?

Скорошно проучване на Columbia Business School доказва, че всъщност правим точно това! Хората стават по-невнимателни по отношение на стария си телефон, когато излезе нов модел. Този феномен, наречен „Upgrade efect” е описан от Силвия Белеза, асистент по маркетинг, Франческа Джина, професор по бизнес администрация и Джош Акерман, професор по психология. Те подкрепят теорията си с няколко проучвания, сред които данни от 3000 изгубени iPhone, предоставени от IMEI Detective и установяват, че броят на докладваните като изгубени телефони се увеличава, когато наближава датата на премиерата на новия модел.

В графиката можете да видите изгубените iPhone 5, пикът на които е около август, докато на 20 септември 2013 е премиерата на iPhone 5s. Подобно нещо се случва и с iPhone 5s, близо до 19 септември 2014 година, когато е представен iPhone 6.

В подкрепа на теорията на учените е и онлайн изследване, при което 602 собственици на телефони посочват как са купили новите си устройства, колко амортизирани са били те и каква цена са платили за новите.

Всъщност същият феномен се наблюдава и при различни други вещи, които се оказват пренебрегвани, за сметка на своите наследници.

Маркетолозите установяват тази тенденция и я превъплащават в рекламата на Virgin Mobile, която носи заглавието „Happy Accidents” и показва как собственици на телефони ги изхвърлят на баклука, потопяват в коктейли или ги изпускат в таксита.

„Ние се чувстваме виновни, ако си позволим безпричинен ъпгрейд, но ако текущия продукт е повреден или изгубен, вече имаме нужното оправдание.“ – разказва Силвия Белеза. „ Така използваме своите телефони в дъжда или изпускаме лаптопа си на летището, без да сме наясно, че тези инциденти имат своята вътрешна мотивация.“

По-голямата част от печалбата на Apple все още идва от продажбата на iPhone и това е 68% от 46.9 милиарда долара, към днешна дата. Така че, ако се питате как така сте можали да си забравите телефона в таксито, или да го изпуснете, отговорът е, че за всичко е виновно вашето подсъзнание и примамливите нови продукти на компанията!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This