Изберете Страница

Проучване доказа, че вие тайно искате да счупите вашия iPhone!

Покупката на нов модел iPhone несъмнено ще повлияе добре на печалбата на Apple, но не толкова добре на вашия бюджет. Разбира се винаги съществува възможността да се оправдаете с това, че старият ви телефон е вече счупен, нали? А случвало ли ви се е нарочно да го повредите, за да си купите нов?

Скорошно проучване на Columbia Business School доказва, че всъщност правим точно това! Хората стават по-невнимателни по отношение на стария си телефон, когато излезе нов модел. Този феномен, наречен „Upgrade efect” е описан от Силвия Белеза, асистент по маркетинг, Франческа Джина, професор по бизнес администрация и Джош Акерман, професор по психология. Те подкрепят теорията си с няколко проучвания, сред които данни от 3000 изгубени iPhone, предоставени от IMEI Detective и установяват, че броят на докладваните като изгубени телефони се увеличава, когато наближава датата на премиерата на новия модел.

В графиката можете да видите изгубените iPhone 5, пикът на които е около август, докато на 20 септември 2013 е премиерата на iPhone 5s. Подобно нещо се случва и с iPhone 5s, близо до 19 септември 2014 година, когато е представен iPhone 6.

В подкрепа на теорията на учените е и онлайн изследване, при което 602 собственици на телефони посочват как са купили новите си устройства, колко амортизирани са били те и каква цена са платили за новите.

Всъщност същият феномен се наблюдава и при различни други вещи, които се оказват пренебрегвани, за сметка на своите наследници.

Маркетолозите установяват тази тенденция и я превъплащават в рекламата на Virgin Mobile, която носи заглавието „Happy Accidents” и показва как собственици на телефони ги изхвърлят на баклука, потопяват в коктейли или ги изпускат в таксита.

„Ние се чувстваме виновни, ако си позволим безпричинен ъпгрейд, но ако текущия продукт е повреден или изгубен, вече имаме нужното оправдание.“ – разказва Силвия Белеза. „ Така използваме своите телефони в дъжда или изпускаме лаптопа си на летището, без да сме наясно, че тези инциденти имат своята вътрешна мотивация.“

По-голямата част от печалбата на Apple все още идва от продажбата на iPhone и това е 68% от 46.9 милиарда долара, към днешна дата. Така че, ако се питате как така сте можали да си забравите телефона в таксито, или да го изпуснете, отговорът е, че за всичко е виновно вашето подсъзнание и примамливите нови продукти на компанията!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini, твърди южнокорейското издание The Elec. Според доклада, компанията е започнала да разработва и 20-инчово сгъваемо устройство, което вероятно ще се превърне в MacBook Pro. 20-инчовото сгъваемо...

Apple пусна iOS 16.2 RC

Apple пусна iOS 16.2 RC

Малко повече от седмица след четвъртите бета версии, Apple пусна iOS 16.2 RC и iPadOS 16.2 RC. Те предлагат криптиране от край до край с възможност за избор на допълнителни функции на iCloud, като опцията ще пристигне за всички потребители в САЩ с официалните версии...

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple отдавна работи по свой собствен автоомбил, наричан Apple Car. Проектът носи името Titan и последните слухове сочат, че стартът на автомобила е отложен за 2026 година, а цената му ще е под 100 000 долара. Преди това се очакваше Apple Car да излезе на пазара през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This