Покупката на нов модел iPhone несъмнено ще повлияе добре на печалбата на Apple, но не толкова добре на вашия бюджет. Разбира се винаги съществува възможността да се оправдаете с това, че старият ви телефон е вече счупен, нали? А случвало ли ви се е нарочно да го повредите, за да си купите нов?

Скорошно проучване на Columbia Business School доказва, че всъщност правим точно това! Хората стават по-невнимателни по отношение на стария си телефон, когато излезе нов модел. Този феномен, наречен „Upgrade efect” е описан от Силвия Белеза, асистент по маркетинг, Франческа Джина, професор по бизнес администрация и Джош Акерман, професор по психология. Те подкрепят теорията си с няколко проучвания, сред които данни от 3000 изгубени iPhone, предоставени от IMEI Detective и установяват, че броят на докладваните като изгубени телефони се увеличава, когато наближава датата на премиерата на новия модел.

В графиката можете да видите изгубените iPhone 5, пикът на които е около август, докато на 20 септември 2013 е премиерата на iPhone 5s. Подобно нещо се случва и с iPhone 5s, близо до 19 септември 2014 година, когато е представен iPhone 6.

В подкрепа на теорията на учените е и онлайн изследване, при което 602 собственици на телефони посочват как са купили новите си устройства, колко амортизирани са били те и каква цена са платили за новите.

Всъщност същият феномен се наблюдава и при различни други вещи, които се оказват пренебрегвани, за сметка на своите наследници.

Маркетолозите установяват тази тенденция и я превъплащават в рекламата на Virgin Mobile, която носи заглавието „Happy Accidents” и показва как собственици на телефони ги изхвърлят на баклука, потопяват в коктейли или ги изпускат в таксита.

„Ние се чувстваме виновни, ако си позволим безпричинен ъпгрейд, но ако текущия продукт е повреден или изгубен, вече имаме нужното оправдание.“ – разказва Силвия Белеза. „ Така използваме своите телефони в дъжда или изпускаме лаптопа си на летището, без да сме наясно, че тези инциденти имат своята вътрешна мотивация.“

По-голямата част от печалбата на Apple все още идва от продажбата на iPhone и това е 68% от 46.9 милиарда долара, към днешна дата. Така че, ако се питате как така сте можали да си забравите телефона в таксито, или да го изпуснете, отговорът е, че за всичко е виновно вашето подсъзнание и примамливите нови продукти на компанията!