Изберете страница

Производството на прословутата кола на Apple може да стартира през 2024 година

Слуховете за това, че Apple работи върху собствена кола датират още от далечната 2014 година. Според тях амбициозната инициатива е наречена Project Titan и в последните години беше поставена на заден план, в полза на разработката на технологии за самоуправляващи се автомобили, която да бъде лицензирана на друг производител.

Сега обаче Reuters твърди, че плановете за автомобил на Apple отново са на дневен ред и компанията ще започне производството му през 2024 година. Превозното средство ще има нов дизайн на батерията, който ще отнема по-малко място и ще осигури по-голям пробег, но за сметка на това ще е “радикално евтин”. Apple планира да използва уникален дизайн “моноклетка”, който обединява отделни клетки в батерията и освобождава място, като елиминира някои компоненти, се посочва още в доклада, позоваващ се на анонимен източник, запознат с новите разработки.

Компанията е експериментирала и с алтернативен източник на химическа енергия за своите батерии, наречен LFP, за който се твърди, че е много по-добър в управлението на топлината, като намалява риска от прегряване и е по-безопасен от литиево-йонните батерии. Тази технология всъщност е в основата на “million mile battery” на Tesla.

Все още обаче нищо не е сигурно, посочва Reuters, тъй като закъсненията, свързани с пандемията могат да отложаат производството на колата за 2025 година, или по-късно. Apple се е свързала с доставчици на части за системи като LiDAR, а действителното производство вероятно ще бъде възложено на партньор, но по веригата за доставки има още много предизвикателства, тъй като реално един автомобил има много повече компоненти от iPhone или MacBook. За съжаление ще се наложи отново да чакаме години, за да разберем ще ни изненада ли любимата компания с уникален нов продукт, или отново ще го отложи за неопределено време.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This