Изберете Страница

Проектът Homebrew добавя непрекъснат мониторинг на глюкозата към Apple Watch

Слуховете отдавна сочат, че Apple работи върху някаква форма на сензорен мониторинг на глюкозата в кръвта за своя Apple Watch, но компанията така и не го добави в устройството. Сега собственик на Apple Watch създаде собствено решение – добавка за екрана и приложение за watchOS, което работи като глюкозен монитор, така че да може да следи нивота на кръвната си захар от часовника.

Проектът на Харли Тюран получава данни от система за непрекъснато наблюдение на глюкозата и ги импортира и интерпретира по начин, удобен за визуализиране на часовника. В основата на този проект е Abbot FreeStyle Libre, сензор с размера на монета, прикрепящ се към ръката на потребителя за измерване на нивата на глюкоза в подкожния мастен слой. Тестът се извършва с джобен NFC четец или смартфон, което дава прилично количество данни, но не толкова полезно, колкото непрекъснат мониторинг на глюкозата.

Докато CGM системите са скъпи и патентовани, което означава ограничени от регулаторите по отношение на функциите, за да заобиколи проблема проектът използва Libre, който струва само 71 долара и може да се използва две седмици. Сензорът е комбиниран с малко Bluetooth/NFC устройство за автоматично задействане, което ефективно го превръща в непрекъснат монитор за глюкоза.

Събраните данни се доставят в специално приложение за watchOS, което се свързва през Bluetooth и следи показанията чрез редовна фонова заявка, като задейства известия до потребителя при бързи промени в нивата на глюкозата. За по-голямо удобство има и екранна добавка, която може да се включи в използвания циферблат и освен текстовто отчитане има и индикатор за тенденция.

Тюран признава, че има какво още да се направи по приложението, за да е по-функционално и да се създадат още добавки за батерията на Bluetooth предавателя и брояч за подмяната на сензора Libre. Дори и в този си вид обаче, проектът показва, че такава система може да бъде създадена за удобство на потребителите с диабет, при това на разумна цена. Дали и кога Apple най-сетне ще добави нужните сензори в своя Apple Watch и ще реализира идеята за глюкозен мониторинг обаче, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This