Изберете Страница

Проектът Homebrew добавя непрекъснат мониторинг на глюкозата към Apple Watch

Слуховете отдавна сочат, че Apple работи върху някаква форма на сензорен мониторинг на глюкозата в кръвта за своя Apple Watch, но компанията така и не го добави в устройството. Сега собственик на Apple Watch създаде собствено решение – добавка за екрана и приложение за watchOS, което работи като глюкозен монитор, така че да може да следи нивота на кръвната си захар от часовника.

Проектът на Харли Тюран получава данни от система за непрекъснато наблюдение на глюкозата и ги импортира и интерпретира по начин, удобен за визуализиране на часовника. В основата на този проект е Abbot FreeStyle Libre, сензор с размера на монета, прикрепящ се към ръката на потребителя за измерване на нивата на глюкоза в подкожния мастен слой. Тестът се извършва с джобен NFC четец или смартфон, което дава прилично количество данни, но не толкова полезно, колкото непрекъснат мониторинг на глюкозата.

Докато CGM системите са скъпи и патентовани, което означава ограничени от регулаторите по отношение на функциите, за да заобиколи проблема проектът използва Libre, който струва само 71 долара и може да се използва две седмици. Сензорът е комбиниран с малко Bluetooth/NFC устройство за автоматично задействане, което ефективно го превръща в непрекъснат монитор за глюкоза.

Събраните данни се доставят в специално приложение за watchOS, което се свързва през Bluetooth и следи показанията чрез редовна фонова заявка, като задейства известия до потребителя при бързи промени в нивата на глюкозата. За по-голямо удобство има и екранна добавка, която може да се включи в използвания циферблат и освен текстовто отчитане има и индикатор за тенденция.

Тюран признава, че има какво още да се направи по приложението, за да е по-функционално и да се създадат още добавки за батерията на Bluetooth предавателя и брояч за подмяната на сензора Libre. Дори и в този си вид обаче, проектът показва, че такава система може да бъде създадена за удобство на потребителите с диабет, при това на разумна цена. Дали и кога Apple най-сетне ще добави нужните сензори в своя Apple Watch и ще реализира идеята за глюкозен мониторинг обаче, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This