Изберете страница

Проектът Homebrew добавя непрекъснат мониторинг на глюкозата към Apple Watch

Слуховете отдавна сочат, че Apple работи върху някаква форма на сензорен мониторинг на глюкозата в кръвта за своя Apple Watch, но компанията така и не го добави в устройството. Сега собственик на Apple Watch създаде собствено решение – добавка за екрана и приложение за watchOS, което работи като глюкозен монитор, така че да може да следи нивота на кръвната си захар от часовника.

Проектът на Харли Тюран получава данни от система за непрекъснато наблюдение на глюкозата и ги импортира и интерпретира по начин, удобен за визуализиране на часовника. В основата на този проект е Abbot FreeStyle Libre, сензор с размера на монета, прикрепящ се към ръката на потребителя за измерване на нивата на глюкоза в подкожния мастен слой. Тестът се извършва с джобен NFC четец или смартфон, което дава прилично количество данни, но не толкова полезно, колкото непрекъснат мониторинг на глюкозата.

Докато CGM системите са скъпи и патентовани, което означава ограничени от регулаторите по отношение на функциите, за да заобиколи проблема проектът използва Libre, който струва само 71 долара и може да се използва две седмици. Сензорът е комбиниран с малко Bluetooth/NFC устройство за автоматично задействане, което ефективно го превръща в непрекъснат монитор за глюкоза.

Събраните данни се доставят в специално приложение за watchOS, което се свързва през Bluetooth и следи показанията чрез редовна фонова заявка, като задейства известия до потребителя при бързи промени в нивата на глюкозата. За по-голямо удобство има и екранна добавка, която може да се включи в използвания циферблат и освен текстовто отчитане има и индикатор за тенденция.

Тюран признава, че има какво още да се направи по приложението, за да е по-функционално и да се създадат още добавки за батерията на Bluetooth предавателя и брояч за подмяната на сензора Libre. Дори и в този си вид обаче, проектът показва, че такава система може да бъде създадена за удобство на потребителите с диабет, при това на разумна цена. Дали и кога Apple най-сетне ще добави нужните сензори в своя Apple Watch и ще реализира идеята за глюкозен мониторинг обаче, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This