Изберете Страница

Продажбите на iPad нарастват за пръв път от 2013 година насам

Това време на годината обикновено не е най-доброто за продажби на хардуера на Apple, но данните от последното финансово тримесечие сочат, че има поне една приятна изненада. В допълнение към ръста на приходите от 45.4 милиарда долара през последните три месеца, Apple обяви, че е продала 41 милиона iPhone и 11.4 милиона iPad, което ще доведе до ръст от 1.5% за смартфоните и скок от почти 15% за таблетите, в сравнение с миналия август. Това е и първото увеличение за iPad от 2013 година насам.

Фактът, че продажбите на iPhone остават стабилни не е изненадващ – самият Тим Кук заяви преди време, че множеството спекулации за новите модели, затрудняват продажбите, а сега сме още по-близо до премиерата им през септември. Междувременно iPad и пазарът на таблети като цяло, изглежда наистина добре. Значителното покачване през това тримесечие е благодарение на пускането на няколко нови модела тази година от двата iPad Pro, до евтиния таблет за 329 долара, предназначен за нови клиенти и такива, които искат просто устройство с възможност за получаване на новите версии на iOS.

Продажбите на Mac също остават стабилни, като са продадени едва 4.3 милиона единици, което свидетелства за това, че потребителите не са много развълнувани от освежените машини, показани на WWDC, но големите изненади все още не са пристигнали. Ще видим какво ще се случи, когато новият iMac Pro бъде пуснат в продажба по-късно тази година.

Третото финансово тримесечие обикновено е спокойно, тъй като потребителите се подготвят за ъпгрейд с новите продукти, които ще бъдат обявени през септември, но Apple можа да се гордее и с приходите от своите услуги – покупките в App Store, iTunes, Apple Music и iCloud нарастват, като само през това тримесечие са добавили 7.26 милиарда долара, което е с 22% повече от същия период на миналата година, а Apple Music и iCloud конкретно, отбелязват особено силен растеж.

Що се отнася до продуктите, които компанията поставя в категория „Други“, като AirPods, Apple Watch и прочие, там тя отчита приходи от 2.75 милиарда долара, което също е много над отбелязаното през същия период на миналата година. Това може би се дължи на изненадващата популярност на AirPods, които излязоха на пазара през миналия декември, но Тим Кук сподели, че продажбите на часовници също са нарастнали с 50%. За съжаление компанията не предоставя отделна информация за тези продукти и няма как да разберем кои от тях са допринесли най-много за растежа в този сегмент.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This