Както при всяко друго устройство, компонентите на смартфона се износват с времето. Това обаче може да е много притеснително, ако се случи веднага след изтичане на гаранцията на телефона и далеч по-рано от останалите модели.

Всъщност точно такава е ситуацията при собствениците на iPhone 7/7 Plus, които вече изпитват проблеми със своите смартфони, като нефункционални микрофони, или още по-лошо – изпадане в бутлууп. Сервизите свързват тези проблеми с аудио чипа на телефона и ги наричат „loop desease”, подобно на „touch desease“ през 2016 година при iPhone 6, когато стана ясно, че контролерът се разхлабва поради огъване на смартфона, в следствие на друг проблем, известен като „bendgate“. Въпреки, че този структурен проблем беше решен в iPhone 6s, следващото поколение смартфони явно има подобна слабост.

Оказва се, че аудо чипът на iPhone 7 се разхлабва с течение на времето, без значение от пирчината, а резултатът е един и същ – подложката, свързваща го с другите елементи причинява ограничаване на други функции, като например гласовите бележки и високоговорителя. Когато обаче потребителите рестартират телефоните си, те откриват, че устройствата остават на екрана с логото. В този случай, проблемът трябва да се оправи хардуерно, чрез ремонт на смартфона, а като се има предвид, че iPhone 7 вече е извън гаранция, потребителите трябва да използват външни сервизи. Представител на Apple заяви, че компанията вече търси причината за „много малък брой оплаквания“, което в крайна сметка може би ще доведе до разширяване покритието на гаранцията, само за тези случаи.