Нов доклад твърди, че Apple може да изчака до следващата година, за да пусне новата версия iPhone с 5G поддръжка, въпреки че доставчиците може и да са готови до есента.

Повечето фенове на марката очакват новото поколение iPhone тази година, но докладът на Nikkei посочва, че компанията обмисля да отложи старта на моделите с 5G поддръжка до следващата година и в момента се води вътрешно обсъждане за забавянето “с месеци”. Това се дължи на редица ограничения по веригата за доставки, а Apple е обезпокоена, че настоящата ситуация ще намали значително желанието на потребителите да сменят смартфоните си, което пък може да доведе до по-слабо представяне на първия 5G iPhone.

Изглежда обаче, основната причина за това забавяне може да е идеята, че настоящата ситуация може да се отрази зле на продажбите, тъй като според Bloomberg, серията iPhone 12 все още се планира да стартира през септември, а наскоро Foxconn съобщи, че е доре подготвена да посрещне сезонното търсене, но новият 5G iPhone може да се представи много по-добре през 2021 година в най-лошия сценарий.

Според доставчик на компоненти на Apple, указанията да да се доставят големи обеми за посрещане на новия продукт до края на август, вместо както предишните години това да се случва през юни. Промяната е направена съвсем скоро и може да означава, че масовото производство на телефона също ще се забави с месеци. Японското издание споменава също, че развитието на iPhone 12 е повлияно от ограниченията за пътуване. Apple наблюдава все още ситуацията в САЩ и Европа, за да вземе окончателно решение, но това трябва да стане най-късно през май.