Доклад на анализаторската компания Sensor Tower сочи, че разработчиците почти са изгубили своя интерес към създаването на приложения за популярната услуга на Apple, iMessage.

След като тя получи някои съществени подобрения миналата година с iOS 10, приложенията за нея вече са почти 5000, което се равнява на общия брой апликации за iOS през далечната 2008 година, когато дебютира AppStore и това наистина е впечатляващо, особено като се има предвид ограничената тематика на добавките да съобщения.

Най-популярни разбира се са стикерите, които Apple рекламира в цяла минута от новия си клип, посветен на функционалностите на iMessage. Ако разгледаме класацията по категории, тя е оглавявана от игрите, което не е чудно, като се има предвид, че те са най-печелившата категория и в самия App Store. Следват развлекателните приложения със 17% и услугите с 9,2%.

Любопитен е фактът, че само през първите десет дни след премиерата на iOS 10, разработчиците са публикували 400 приложения за iMessage и броят им нараства с постоянна скорост от 100% в следващите два месеца, като достига 2250 в края на ноември. Въпреки това растежът им пада на 65% през декември, а през януари тази година е едва 18% и продължава да се срива, достигайки през миналия месец нищожните 9%.

 

Дали интересът на разработчиците към този вид приложения просто спада, или причината за това се крие в сравнително рядкото им използване от страна на потребителите няма как да знаем, но статистиката е красноречива.