Изберете Страница

Премахването на 3D Touch жеста за отваряне на App Switcher в iOS 11 намеква за мащабни промени

Както вече стана ясно, в iOS 11 Apple е премахнала един от практичните 3D Touch жестове, който заместваше употребата на хоум бутона за достъп до App Switcher и затваряне, или използване на вече отворените приложения. Пръвоначално липсата му беше квалифицирана като бъг, но инженер от Apple потвърди, че удобния жест е премханат умишлено.

Именно този факт ни навежда на мисълта, че компанията готви мащабни промени за своя десети юбилеен модел iPhone, който за сега наричаме iPhone 8. Той ще донесе някои функции, вече налични в Android флагманите, или предишните модели iPhone – дисплей без рамка, безжично зареждане, двойна задна камера, 3D сензор за дълбочина и обновен дизайн със стъклени панели и метална рамка. Остава отворен въпросът, къде ще се намира сензора за пръстови отпечатъци? Дали компанията ще успее да го интегрира под дисплея, или ще го разположи на гърба на телефона, или пък той въобще няма да е наличен, както твърди анализаторът Минг-Чи Куо? Да се върнем на липсата на удобния 3D Touch жест и мултитаскинга на iPhone с помощта на 3D Touch. В iOS 10 имаме възможността да кликнем два пъти върху хоум бутона, или да натиснем продължително в долния ляв ъгъл на екрана, за да отворим App Switcher, но втората възможност няма да работи в iOS 11. Защо? На пръв поглед липсва конкретно обяснение, освен ако не погледнем тази схема от патент на Apple:

Ако си спомняте всички доклади за това как 3D Touch ще изчезне с iPhone 8, включително и мрачната прогноза на Минг-Чи Куо от тази седмица, то те могат да се сбъднат, но всъщност ще се промени начинът, по който работи 3D Touch. В новата си версия, той ще снима с висока разделителна способност пръстовия отпечатък и ще го сравянва с базата данни, съхранени в защитения анклав на чипа. Постаявнето на такъв сензор под екрана определено е предизвикателство, но това не означава, че самия дисплей няма да реагира на пръстови отпечатъци, използвайки нов вид технология. Патентът, към който е прикачено горното изображение, описва използването на акустични сензори, разположени около краищата на екрана, които ще излъчват вълни, за да четат пръстовите отпечатъци. Ако тези сензори трябва да се намират по ръба на дисплея, то може би ще трябва да се пожертва част от и без това тънката рамка.

Няма доказателства, които да свързват премахването на този 3D Touch жест и новата технология за четене на отпечатъци, но Apple със сигурност работи върху нови опции и това може би е един от възможните варианти. Скорошни доклади сочат, че Samsung изпитва затруднения с доставката на OLED панели за iPhone, а след като най-големият производител на такива панели в света има проблем, значи те са много по-сложни за изпълнение от тези на собствените му флагмани. Включването на някакъв вид сензори, би могло да е една от причините за подобно затруднение.

Разбира се всичко това са само спекулации в търсене на логично обяснение за промените в iOS 11 и връзката им с бъдещия iPhone 8, който няма да притежава хоум бутон и премахването на 3D Touch жеста би затруднило мултитаскинга. Ще трябва да изчакаме до септември, за да разберем как Apple е разрешила този проблем, а до тогава ще продължим да събираме информация за десетия юбилеен модел iPhone от най-популярните източници в мрижата.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This