Изберете Страница

По-старите модели iPhone наистина се забавят, но не заради това, което си мислите

Преди около седмица популярност придоби една тема в Reddit, в която основната теза беше, че Apple умишлена забавя работата на по-старите модели iPhone, за да игнорира проблемите с батерията им. В основата й беше твърдението на потребител, заменил батерията на своя iPhone 6s, който твърдеше, че след това производителността на устройството значително се е подобрила. Истина ли е това?

Всъщност отговорът е да, Apple умишлено ограничава производителността на някои устройства с по-стара батерия, за да предотврати неочакваните самоизключвания, предизвикани от внезапно източване на батерията ми. Основателят на Geekbench, Джон Пауъл напарви някои самостоятелни тестове, чрез измерване на производителността на системата при iPhone 6s и iPhone 7 с различни версии на iOS и откри интересна зависимост при ъпдейтите:

Проблемът е широко разпространен и от части се дължи на факта, че телефоните и съответно техните батерии продължават да остаряват, но и на промените в iOS. Разликата при бенчмарк тестовете между работещите с 10.2 и 10.2.1 е твърде голяма, зада бъде функция единствено на състоянието на батерията. Явно Apple е въвела ограничение, което се задейства когато нивото на заряда достигне определена точка. Тъй като вече остарелите батерии поддържат по-ниско напрежение, компанията намалява производителността на процесора, което разбира се е по-добре, от колкото устройството ви да се изключи на 40% например.

Накратко – Apple явно ограничава производителността на системата в интерес на подобрения живот на батерията. Крайният резултат обаче е, че повечето потребители имат чувството, че телефонът им се забавя и е време да го сменят с по-нов модел. Изводът дали това е просто грижа за клиента, или нещо друго, оставям на вас.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година, твърди тайванската компания TrendForce на фона на предишни слухове за увеличение на цените на двата Pro модели в предстоящата серия. Според компанията, iPhone 15 Pro отново ще се продава за 999 долара в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This