Преди около седмица популярност придоби една тема в Reddit, в която основната теза беше, че Apple умишлена забавя работата на по-старите модели iPhone, за да игнорира проблемите с батерията им. В основата й беше твърдението на потребител, заменил батерията на своя iPhone 6s, който твърдеше, че след това производителността на устройството значително се е подобрила. Истина ли е това?

Всъщност отговорът е да, Apple умишлено ограничава производителността на някои устройства с по-стара батерия, за да предотврати неочакваните самоизключвания, предизвикани от внезапно източване на батерията ми. Основателят на Geekbench, Джон Пауъл напарви някои самостоятелни тестове, чрез измерване на производителността на системата при iPhone 6s и iPhone 7 с различни версии на iOS и откри интересна зависимост при ъпдейтите:

Проблемът е широко разпространен и от части се дължи на факта, че телефоните и съответно техните батерии продължават да остаряват, но и на промените в iOS. Разликата при бенчмарк тестовете между работещите с 10.2 и 10.2.1 е твърде голяма, зада бъде функция единствено на състоянието на батерията. Явно Apple е въвела ограничение, което се задейства когато нивото на заряда достигне определена точка. Тъй като вече остарелите батерии поддържат по-ниско напрежение, компанията намалява производителността на процесора, което разбира се е по-добре, от колкото устройството ви да се изключи на 40% например.

Накратко – Apple явно ограничава производителността на системата в интерес на подобрения живот на батерията. Крайният резултат обаче е, че повечето потребители имат чувството, че телефонът им се забавя и е време да го сменят с по-нов модел. Изводът дали това е просто грижа за клиента, или нещо друго, оставям на вас.