Изберете страница

По-старите модели iPhone наистина се забавят, но не заради това, което си мислите

Преди около седмица популярност придоби една тема в Reddit, в която основната теза беше, че Apple умишлена забавя работата на по-старите модели iPhone, за да игнорира проблемите с батерията им. В основата й беше твърдението на потребител, заменил батерията на своя iPhone 6s, който твърдеше, че след това производителността на устройството значително се е подобрила. Истина ли е това?

Всъщност отговорът е да, Apple умишлено ограничава производителността на някои устройства с по-стара батерия, за да предотврати неочакваните самоизключвания, предизвикани от внезапно източване на батерията ми. Основателят на Geekbench, Джон Пауъл напарви някои самостоятелни тестове, чрез измерване на производителността на системата при iPhone 6s и iPhone 7 с различни версии на iOS и откри интересна зависимост при ъпдейтите:

Проблемът е широко разпространен и от части се дължи на факта, че телефоните и съответно техните батерии продължават да остаряват, но и на промените в iOS. Разликата при бенчмарк тестовете между работещите с 10.2 и 10.2.1 е твърде голяма, зада бъде функция единствено на състоянието на батерията. Явно Apple е въвела ограничение, което се задейства когато нивото на заряда достигне определена точка. Тъй като вече остарелите батерии поддържат по-ниско напрежение, компанията намалява производителността на процесора, което разбира се е по-добре, от колкото устройството ви да се изключи на 40% например.

Накратко – Apple явно ограничава производителността на системата в интерес на подобрения живот на батерията. Крайният резултат обаче е, че повечето потребители имат чувството, че телефонът им се забавя и е време да го сменят с по-нов модел. Изводът дали това е просто грижа за клиента, или нещо друго, оставям на вас.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This