Едно от основните преимущества на Apple Music, когато стартира през 2015 година, беше безплатния тримесечен период за проба, позволяващ на потребителите да тестват услугата, преди да се абонират за нея. Миналата седмица обаче стана ясно, че компанията е променила своята политика, като е спряла да предлата тази опция в Австралия, Испания и Швейцария. Както е посочено на страницата на услугата, Apple вече ще начислява малка такса през първите три месеца, която е в размер 0.99 в съответната валута.

За момента Apple Music все още предлага безплатния тримесечен пробен период за останалите региони, а компанията не е коментирала официално причините за промените в тези три държави, но те може би се дължат на засилената конкуренция, тъй като там Spotify налага същата такса за своята стрийминг услуга, вместо безплатен траял.

Както може би си спомняте, при старта на Apple Music, именно този безплатен пробен период беше предмет на спор между компанията и част от изпълнителите, след като стана ясно, че гигантът няма да им плаща комисионни по време на безплатното използване на услугата. След като много от тях реагираха негативно, Apple промени политиката си и реши, че все пак ще им плаща дължимото за това време.

Не става ясно, дали гигантът планира да въведе подобна такса и в останалите държави, но най-вероятно ще разберем повече за неговите намерения на предстоящата конференция за разработчици WWDC 2017, която започва на 5 юни.