Изберете страница

Последният патент на Apple разкрива специална система за люк на кола

Вече сме свикнали да виждаме патенти на Apple, показващи нови технологии, с които компанията експериментира в своите устройства, но този е малко по-различен. Американското ведомство за патенти и търговси марки предостави тази седмица на Apple патент за люк на кола, който със сигурност не е създаден за iPhone или iPad.

Патентованият от компанията люк има стъкло с променлива непрозрачност, което означава, че водачът ще има възможност да регулира прозрачността му. Както отбелязва MotorTrend, патентът също така показва, че люкът се отваря последователно със странични прозорци, докато настоящите автомобили с подобна технология имат фиксиран люк.

Ето част от патента:

„Друг аспект на документа е превозно средство, което включва прозорец и променлива зона на прозрачност, дефинирана върху него. Променливата зона на прозрачност може да се контролира, за да позволи желаната степен на проникване на светлина през стъклото. Подвижен панелен модул може да се движи между затворена и отворена позиция“.

С други думи шофьорите на бъдещата Apple Car ще могат да избират дали да пускат слънчевата светлина в купето, без да се налага да отварят люка, или да го отворят напълно, за да дишат свеж въздух. Не е трудно да си представи мнастройките на люка на Apple Car, налични чрез CarPlay или дори чрез Siri.

Разбира се най-важната част от този патент е, че той потвърждава всички слухове относно това, че компанията работи върху собствен автомобил. Последните доклади показват, че Apple разработва и тества нова система за самоуправляващи се превозни средства, като същевременно обсъжда производствените си планове с други компании. Въпраки това дори и, ако всички тези слухове са истина, пускането на Apple Car със сигурност ще е след 3 – 4 години, особено след като компанията загуби много инженери от екипа на автомобилния си проект.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This