Том Грубер, който беше ръководител на групата за разширено развитие на Siri и е един от пъвоначалните й съучредители, напуска Apple, съобщава The Information. Информацията беше потвърдена от говорител на компанията, който сподели, че Грубер се оттегля, за да „преследва лични интереси в областта на фотографията и опазването на океана“.

Грубер създаде Siri заедно с Дъг Китлъс и Адам Чейър, пускайки го като приложение в iOS App Store през 2010 година. Два месеца по-късно Siri беше придобито от Apple, а тримата му създатели се присъединиха към компанията. Китлъс напусна още през 2011 година, а Чейър се оттегли през 2012, като двамата отново се събраха, за да създадат Viv, нов проект за изкуствен интелект, придобит от Samsung през 2016 година и използван за създаването на Bixby в сегашната AI платформа на гиганта.

Грубер остана в Apple няколко години, след като колегите му се отделиха, но сега напуска и по този начин нито един от създателите на Siri вече не работи за компанията. Екипът на виртуалния асистент премина през някои промени през май с назначаването на Джон Джинандреа, бив шеф на звеното за търсене и изкуствен интелект на Google, а миналата седмица Apple актуализира своята лидерска страница, за да го добави като главен директор за машинно обучение и стратегия за AI. Джинандреа е ръководител на икипите за AI и машинно обучение, като съчетава и тези за Core ML и Siri. Преди наемането му, разработката на Siri бше под наблюдението на Крейг Федериги, който пое поста от Еди Кю през 2017 година. Всъщност Apple се изправя пред все по-нарастващи критики по отношение на личния си асистент през последните години, който има сероизни недостатъци, в сравнение с конкурентите на Microsoft, Google и Amazon. Компанията направи значителни промени в iOS 12, чрез новата функция за многоетапни задачи, която може да се използва и от приложения от трети страни, за да бъдат те активирани чрез Siri. Заедно с Грубер, компанията напуска и директорит Випул Вод Пракаш, който отговаряше за ътреснето и се присъедини към гиганта след като компанията му Topsy беше придобита 2013 година, а екипът му също работеше по Siri.