Apple не веднъж е била жертва на абсурдни претенции на патентните тролове и изглежда тази година отново няма да се размине с това.

Seatoun Media твърди, че с приложението си iMessage, компанията нарушава патент от 2002 година, който описва система за записване на гласови съобщения. Целта на това изобретение е да осигури гъвкав метод и система, позволяваща записването и възпроизвеждането на гласови съобщения, за поръчки по време на телефонни обаждания, без не обходимост от превключване и обработка.

Може би не е изненада, че делото е заведено в Източен Тексас, любимата юрисдикция на патентните тролове, където през октомври Apple беше осъдена да заплати над 300 милиона долара за предполагаемо нарушение на патенти във връзка с Face Time и iMessage.

Компанията разкрива, че още от 2014 година се бори с фирми, които не се занимават с нищо друго, освен опити да измъкнат пари от големите, купувайки стари патенти и търсейки илюзорни нарушения. В момента Apple е въвлечена и в още едно съдебно дело с Nokia, за повече от пет патента, за което двата гиганта уж бяха сключили споразумение през 2011 година.