Изберете Страница

Поредният изтекъл фирмуер носи любопитна информация за това, което ще видим на 12 септември

Вчера Apple неволно, или нарочно изпусна официалната версия на iOS 11 онлайн и разработчиците се възползваха от това, за да изровят някои тайни, скрити във фирмуера.

Първото откритие е свързано с голям набор нови тапети, които ще присъстват в iOS 11 и може би са свързани с OLED модела iPhone, тъй като ще разкриват много по-добре възможностите на новия дисплей:

Следващото откритие е може би и най-интересната функция и се нарича Portrait Lightning. Тя е подобрение на опцията Portrait mode на iPhone 7 Plus за създаване на снимки, подобни на тези с DSLR, използвайки дълбочина и симулация на различни светленни ефекти. Функцията най-вероятно ще бъде в бета версия, както миналата година и ще бъде отключена с допълнителен ъпдейт по-късно. Тя ще поддържа опциите Control Light, Natural Light, Stage Light, Stage Light Mono и Studio Light и най-вероятно е свързана със светкавицата.

На трето място, разработчиците откриха доказателства за нови резолюции при запис на видео и скорост на заснемане – 1080р HD при 240 кадъра в секунда, 4K при 24 кадъра в секунда (филмов стил) и 4К при 60 кадъра в секунда. В кода на софтуера се съдържат доказателства и за това, че OLED моделът ще има True Tone дисплей за балансиране на бялото, подобен на този на iPad Pro, с резолюция 1125 х 2436 пиксела.

Както знаете, тази година Apple реши да замени своя Touch ID с функция за разпознаване на лица, поради липсата на хоум бутон в десетия юбилеен модел. Според открития в софтуера видео урок, тя ще се нарича Face ID, а така ще изглежда началния екран за настройката й:

В тази версия на iOS 11 има повече препратки към новия дизайн на екрана, както и инструкция за активиране на SOS режим, чрез натискане на бутона за включване:

Ако търсим нещо забавно, можем да отбележим новите 3D версии на емотиконите за iMessage, които ще се наричат Animoji е ще използват възможностите на лицевото разпознаване и гласа ви, за да създават анимирани образи, които ще можете да включите в съобщенията си.

В iOS 11 има препратки и към следващата версия на слушалките AirPods, която най-вероятно ще бъде само малък ъпгрейд, ако се съди по името AirPods 1.2. Както може да се види на изображението, индикаторът за зареждане е преместен на предната страна на кутията, за да можете да следите състоянието, без да се налага да отваряте капака й.

Както вече не веднъж споменахме, десетият юбилеен модел iPhone няма да има хоум бутон, а вместо него ще се използва динамична област , означена с линия в долната част на екрана.

Страничният бутон ще се използва за взаимодействие с iOS, като чрез двукратното му натискане например ще можете да извикате дадено приложение, или да го задържите, за да използвате виртуалния асистент Siri, подобно на работата с дигиталната коронка на Apple Watch.

И като споменахме Apple Watch, знаете, че се очаква на 12 септември да видим неговата следваща версия, която според слуховете ще разполага с LTE свързаност. И доказателства за това бяха открити в изтеклия фирмуер, където в изображение от приложението за настройки Watch, ясно се вижда индикатор за мрежата, разположен в средата на екрана:

Накрая, но съвсем не и на последно място, iOS 11 потвърждава по косвен начин и имената на новите модели iPhone. Това откритие принадлежи на разработчика Стив Троутън-Смит и, ако не сте се досетили още, десетият юбилеен модел ще се нарича iPhone X:

Да, вече сме чували подобни предположения и явно компанията логично се е спряла на името iPhone X, където Х означава десет, изписано с римска цифра, за да отбележи десетия юбилей на своя емблематичен смартфон. Останалите два модела, ще бъдат наследниците на iPhone 7/7 Plus, които обаче ще получат и стъклен заден панел, който улеснява безжичното зареждане. Може би заради това, Apple прескача „s“ модификацията е ще ги нарече направо iPhone 8/8 Plus.

Сигурно има още много любопитни препратки, но няма как да обхванем всички тях в една статия, а и все пак трябва да остане някоя тайна, за да не ни е скучно на 12 септември, когато официално ще се запознаем с новите устройства на Apple. Все пак промените ще са забележителни и няма начин да не е останало нещо, за което никой не се е досетил момента.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This