Популярното приложение Pro Tube тихомълком беше премахнато от App Store миналата седмица, а решението на Apple да го свали е продиктувано от множеството заявки от страна на Google, получени от разработчика на приложението.

Pro Tube се радваше на интереса на потребителите в продължение на цели три години, заради няколко функции, които не са налични в оригиналното приложение You Tube, или не се предлагат от други апликации от трети страни, като възможността да се възпроизвеждат 4К клипове при скорост 60 кадъра в секунда и режима audio-only. С цената си от 5 долара, то достигна до номер едно в раздела за платени приложения в 11 различни държави и е сред първите 10 в още 57.

В изявление в уеб сайта си, разработчикът на Pro Tube,  Джонас Геснер посочва, че е „много тъжно да съобщи, че Pro Tube вече няма да е достъпно в App Store след 1 септември 2017 година“ и това е предизвикано от „многобройни искания и заплахи от You Tube”, които в крайна сметка са накарали Apple да го свали.

Всичко това започва преди повече от година, когато You Tube за пръв път иска от Apple да свали приложението, тъй като то нарушава общите й условия. Това обаче е само общо искане за сваляне, което компанията изпраща на много приложения едновременно. По-късно обаче, тя започва да се занимава с подробностите, като дори заявява, че Pro Tube не може да бъде продавано, защото нарушава ToS и иска да бъде премахната всяка функция, която всъщност го прави това, което е – плейърът, който позволява възпроизвеждане на клипове с 60 fps, фоновото възпроизвеждане, режима audio-only и прочие. Без тези си функции обаче, приложението няма да е по-добро от оригиналното на компанията, а това явно е и основната й цел, тъй като тя продава абонаментната си услуга You Tube Red по 10 долара месечно. Геснер посочва, че първоначално е обмислял няколко различни варианта за прекратяване на спора с You Tube, сред които и премахване на спорните функции, но в крайна сметка решил, че няма да е честно спрямо потребителите, които са го купили именно заради тях. След много трудни и разбира се неуспешни преговори с компанията и заплахи за съдебно дело, разработчикът стига до извода, че изтеглянето на Pro Tube от магазина е най-доброто решение, с което няма да залъгва своите потребители напразно.

Pro Tube не е единственото приложение, свалено от App Store по искане на You Tube, а Геснер предупреждава потребителите да бъдат нащрек за фалшиви апликации, имитиращи неговата програма.