Може би сте забелязали, че приятелите във Facebook напослеъдк са започнали да изглеждат 80 – 90 годишни? Всичко започна с едно приложение, наречено FaceApp, което, подобно на много други фотообработващи програми, дава възможност на потребителите да видят как биха изглеждали на преклонна възраст, с по-дълга коса или с мустаци.

В този случай обаче, прочитането на дребния шрифт е препоръчително, тъй като според общите условия на апликацията, само с един клик хората се съгласяват да предоставят “безвъзмездни, постоянни и изключителни” права на FaceApp да използва снимките им. Това означава, например, че вашето лице може безпроблемно да се появи върху билборд за реклама на перилни препарати в Москва, а приложението вече има достъп до снимките на около 100 милиона души от цял свят.

Всъщност FaceApp е разработено от базираната в Санкт Петербург компания Wireless Lab. Изпънителен директор е Ярослав Гончаров, който преди този проект е бил на същата позиция в Яндекс – руската версия на Гугъл. Приложението работи от 2017 година, а през 2018 влезе в новинарските емисии, след като много потребители обвиниха компанията в расизъм заради така наречените “етнически филтри”. Сега на фокус е едно друго притеснение: че приложението не е обявило ясно, че снимките се пазят в облак, а не на устройствата на потребителите и не е ясно дали тези данни не се предоставят на трети страни.

Въпреки че част от екипите на FaceApp се намират в Русия, данните на потребителите не се пренасят в страната, става ясно от изявление на Wireless lab. Компанията отрича да продава или да споделя данни с трети страни. “99% от потребителите не се логват и затова нямаме достъп до никакви лични данни. Повечето снимки се изтриват от сървърите в рамките на 48 часа след качването им”, се казва в становището, цитирано от TechCrunch.

На фона на това успокоение обаче, остава притеснението, че този тип приложения могат да се използват за тренирането на изкуствен интелект, който впоследствие да бъде внедрен в софтуер за лицево разпознаване. Декларацията на FaceApp е кратка и отнема 5 – 6 минути за четене. Всеки сам може да реши дали да предоставя данните си, при това доброволно.