Изберете страница

Популярното приложение Face App може би не е толкова безопасно

Може би сте забелязали, че приятелите във Facebook напослеъдк са започнали да изглеждат 80 – 90 годишни? Всичко започна с едно приложение, наречено FaceApp, което, подобно на много други фотообработващи програми, дава възможност на потребителите да видят как биха изглеждали на преклонна възраст, с по-дълга коса или с мустаци.

В този случай обаче, прочитането на дребния шрифт е препоръчително, тъй като според общите условия на апликацията, само с един клик хората се съгласяват да предоставят “безвъзмездни, постоянни и изключителни” права на FaceApp да използва снимките им. Това означава, например, че вашето лице може безпроблемно да се появи върху билборд за реклама на перилни препарати в Москва, а приложението вече има достъп до снимките на около 100 милиона души от цял свят.

Всъщност FaceApp е разработено от базираната в Санкт Петербург компания Wireless Lab. Изпънителен директор е Ярослав Гончаров, който преди този проект е бил на същата позиция в Яндекс – руската версия на Гугъл. Приложението работи от 2017 година, а през 2018 влезе в новинарските емисии, след като много потребители обвиниха компанията в расизъм заради така наречените “етнически филтри”. Сега на фокус е едно друго притеснение: че приложението не е обявило ясно, че снимките се пазят в облак, а не на устройствата на потребителите и не е ясно дали тези данни не се предоставят на трети страни.

Въпреки че част от екипите на FaceApp се намират в Русия, данните на потребителите не се пренасят в страната, става ясно от изявление на Wireless lab. Компанията отрича да продава или да споделя данни с трети страни. “99% от потребителите не се логват и затова нямаме достъп до никакви лични данни. Повечето снимки се изтриват от сървърите в рамките на 48 часа след качването им”, се казва в становището, цитирано от TechCrunch.

На фона на това успокоение обаче, остава притеснението, че този тип приложения могат да се използват за тренирането на изкуствен интелект, който впоследствие да бъде внедрен в софтуер за лицево разпознаване. Декларацията на FaceApp е кратка и отнема 5 – 6 минути за четене. Всеки сам може да реши дали да предоставя данните си, при това доброволно.

 

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This