Изберете страница

Повече подробности за електрическата кола на Apple и партньорството с Hyundai

Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP, която беше представена миналата година, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо.

Преди по-малко от месец Hyundai потвърди, че работи по собствен проект за електрически автомобили. Оттогава множество източници твърдят, че Apple се е присъединила към него за своя дългоочакван автомобил, но има разкол между ръководителите на Hyundai по повод това сътрудничество. Сега Куо, който има солидна репутация, що се отнася до прогнозите, свързани с Apple, хвърля повече светлина върху партньорството на компанията с южнокорейския автомобилен гигант.

Според бележките до инвеститорите на Куо, Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP за електрически превозни средства, която беше демонстрирана миналата година. Анализаторът добавя, че производството ще се извършва от дъщерното дружество на Hyundai – Kia, докато отговорността за проектирането и производството на компоненти ще бъде поета от Hyundai Mobis.

Според оценката на Куо, електрическият автомобил на Apple ще се появи до 2025 година, но по-важното е, че анализаторът очаква, че той ще е машина от висок клас, а не автомобил за масовия пазар:

“Сътрудничеството на Apple и Hyundai Group, GM и PSA, които имат богат опит в разработката, производството и квалификацията, значително ще съкрати времето за разработка на Apple Car и ще създаде предимства за излизане на пазара. Apple ще се възползва от ресурсите на автомобилните производители и ще се съсредоточи върху хардуера и софтуера за самоуправление, полупроводниците, свързани с батериите, технологиите, форм-фактора и дизайна на вътрешното пространство, новаторския опит и интеграцията със съществуващата си екосистема. Apple Car няма да е електрически автомобил за масовия пазар. Компанията до голяма степен ще разчита на възлагането на външни изпълнители и утвърдени имена в автомобилната индустрия”.

Според анализатора, възможните спецификации на Apple Car включват максимална скорост от 160 мили в час, от 0 до 60 мили в час за 3.5 секунди, обхват 300 мили и 80% зареждане в рамките на 18 минути, като обхватът може да бъде увеличен с до 60 мили само с 5 минутно бързо зареждане. Трябва обаче да отбележим, че тези цифри се отнасят до високопроизводителния модел на шасито и не е известно какви предложения са направени относно общото тегло и аеродинамичните характеристики на автомобила. Може да се окаже, че те са достижими само с много опростено и леко тяло.

Apple ще инвестира 3.6 милиарда долара в Kia и Hyundai, като планира да представи електрическата си кола през 2024 година и да произвежда 100 000 автомобила годишно от общо 400 000 бройки. Договорът ще бъде подписан по-късно този месец, след като преговорите започнаха през януари. Kia ще изгради специални производствени линии за Apple в своя завод в Грузия. Hyundai Glovis, която осигурява дистрибуция на автомобили и широк спектър логистични услуги, ще играе ключова роля, след като Apple Car излезе на пазара.

Редно е да споменем, че дори новият iPhone отнема около 18 – 24 месеца от първоначалната дефиниция до масовото производство възоснова на опита. Предвид по-дългото време на разработка, по-високите изисквания за валидиране, по-сложното управление на веригата за доставки и много по-различните канали за обслужване на продажбите и следпродажбеното обслужване, Apple ще трябва да следва строг график, за да успее да пусне Apple Car през 2024 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This