Изберете страница

Повече подробности за електрическата кола на Apple и партньорството с Hyundai

Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP, която беше представена миналата година, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо.

Преди по-малко от месец Hyundai потвърди, че работи по собствен проект за електрически автомобили. Оттогава множество източници твърдят, че Apple се е присъединила към него за своя дългоочакван автомобил, но има разкол между ръководителите на Hyundai по повод това сътрудничество. Сега Куо, който има солидна репутация, що се отнася до прогнозите, свързани с Apple, хвърля повече светлина върху партньорството на компанията с южнокорейския автомобилен гигант.

Според бележките до инвеститорите на Куо, Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP за електрически превозни средства, която беше демонстрирана миналата година. Анализаторът добавя, че производството ще се извършва от дъщерното дружество на Hyundai – Kia, докато отговорността за проектирането и производството на компоненти ще бъде поета от Hyundai Mobis.

Според оценката на Куо, електрическият автомобил на Apple ще се появи до 2025 година, но по-важното е, че анализаторът очаква, че той ще е машина от висок клас, а не автомобил за масовия пазар:

“Сътрудничеството на Apple и Hyundai Group, GM и PSA, които имат богат опит в разработката, производството и квалификацията, значително ще съкрати времето за разработка на Apple Car и ще създаде предимства за излизане на пазара. Apple ще се възползва от ресурсите на автомобилните производители и ще се съсредоточи върху хардуера и софтуера за самоуправление, полупроводниците, свързани с батериите, технологиите, форм-фактора и дизайна на вътрешното пространство, новаторския опит и интеграцията със съществуващата си екосистема. Apple Car няма да е електрически автомобил за масовия пазар. Компанията до голяма степен ще разчита на възлагането на външни изпълнители и утвърдени имена в автомобилната индустрия”.

Според анализатора, възможните спецификации на Apple Car включват максимална скорост от 160 мили в час, от 0 до 60 мили в час за 3.5 секунди, обхват 300 мили и 80% зареждане в рамките на 18 минути, като обхватът може да бъде увеличен с до 60 мили само с 5 минутно бързо зареждане. Трябва обаче да отбележим, че тези цифри се отнасят до високопроизводителния модел на шасито и не е известно какви предложения са направени относно общото тегло и аеродинамичните характеристики на автомобила. Може да се окаже, че те са достижими само с много опростено и леко тяло.

Apple ще инвестира 3.6 милиарда долара в Kia и Hyundai, като планира да представи електрическата си кола през 2024 година и да произвежда 100 000 автомобила годишно от общо 400 000 бройки. Договорът ще бъде подписан по-късно този месец, след като преговорите започнаха през януари. Kia ще изгради специални производствени линии за Apple в своя завод в Грузия. Hyundai Glovis, която осигурява дистрибуция на автомобили и широк спектър логистични услуги, ще играе ключова роля, след като Apple Car излезе на пазара.

Редно е да споменем, че дори новият iPhone отнема около 18 – 24 месеца от първоначалната дефиниция до масовото производство възоснова на опита. Предвид по-дългото време на разработка, по-високите изисквания за валидиране, по-сложното управление на веригата за доставки и много по-различните канали за обслужване на продажбите и следпродажбеното обслужване, Apple ще трябва да следва строг график, за да успее да пусне Apple Car през 2024 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This