Изберете Страница

Повече подробности за електрическата кола на Apple и партньорството с Hyundai

Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP, която беше представена миналата година, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо.

Преди по-малко от месец Hyundai потвърди, че работи по собствен проект за електрически автомобили. Оттогава множество източници твърдят, че Apple се е присъединила към него за своя дългоочакван автомобил, но има разкол между ръководителите на Hyundai по повод това сътрудничество. Сега Куо, който има солидна репутация, що се отнася до прогнозите, свързани с Apple, хвърля повече светлина върху партньорството на компанията с южнокорейския автомобилен гигант.

Според бележките до инвеститорите на Куо, Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP за електрически превозни средства, която беше демонстрирана миналата година. Анализаторът добавя, че производството ще се извършва от дъщерното дружество на Hyundai – Kia, докато отговорността за проектирането и производството на компоненти ще бъде поета от Hyundai Mobis.

Според оценката на Куо, електрическият автомобил на Apple ще се появи до 2025 година, но по-важното е, че анализаторът очаква, че той ще е машина от висок клас, а не автомобил за масовия пазар:

“Сътрудничеството на Apple и Hyundai Group, GM и PSA, които имат богат опит в разработката, производството и квалификацията, значително ще съкрати времето за разработка на Apple Car и ще създаде предимства за излизане на пазара. Apple ще се възползва от ресурсите на автомобилните производители и ще се съсредоточи върху хардуера и софтуера за самоуправление, полупроводниците, свързани с батериите, технологиите, форм-фактора и дизайна на вътрешното пространство, новаторския опит и интеграцията със съществуващата си екосистема. Apple Car няма да е електрически автомобил за масовия пазар. Компанията до голяма степен ще разчита на възлагането на външни изпълнители и утвърдени имена в автомобилната индустрия”.

Според анализатора, възможните спецификации на Apple Car включват максимална скорост от 160 мили в час, от 0 до 60 мили в час за 3.5 секунди, обхват 300 мили и 80% зареждане в рамките на 18 минути, като обхватът може да бъде увеличен с до 60 мили само с 5 минутно бързо зареждане. Трябва обаче да отбележим, че тези цифри се отнасят до високопроизводителния модел на шасито и не е известно какви предложения са направени относно общото тегло и аеродинамичните характеристики на автомобила. Може да се окаже, че те са достижими само с много опростено и леко тяло.

Apple ще инвестира 3.6 милиарда долара в Kia и Hyundai, като планира да представи електрическата си кола през 2024 година и да произвежда 100 000 автомобила годишно от общо 400 000 бройки. Договорът ще бъде подписан по-късно този месец, след като преговорите започнаха през януари. Kia ще изгради специални производствени линии за Apple в своя завод в Грузия. Hyundai Glovis, която осигурява дистрибуция на автомобили и широк спектър логистични услуги, ще играе ключова роля, след като Apple Car излезе на пазара.

Редно е да споменем, че дори новият iPhone отнема около 18 – 24 месеца от първоначалната дефиниция до масовото производство възоснова на опита. Предвид по-дългото време на разработка, по-високите изисквания за валидиране, по-сложното управление на веригата за доставки и много по-различните канали за обслужване на продажбите и следпродажбеното обслужване, Apple ще трябва да следва строг график, за да успее да пусне Apple Car през 2024 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This