Изберете страница

Повече подробности за електрическата кола на Apple и партньорството с Hyundai

Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP, която беше представена миналата година, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо.

Преди по-малко от месец Hyundai потвърди, че работи по собствен проект за електрически автомобили. Оттогава множество източници твърдят, че Apple се е присъединила към него за своя дългоочакван автомобил, но има разкол между ръководителите на Hyundai по повод това сътрудничество. Сега Куо, който има солидна репутация, що се отнася до прогнозите, свързани с Apple, хвърля повече светлина върху партньорството на компанията с южнокорейския автомобилен гигант.

Според бележките до инвеститорите на Куо, Apple Car ще е базирана на платформата на Hyundai за E-GMP за електрически превозни средства, която беше демонстрирана миналата година. Анализаторът добавя, че производството ще се извършва от дъщерното дружество на Hyundai – Kia, докато отговорността за проектирането и производството на компоненти ще бъде поета от Hyundai Mobis.

Според оценката на Куо, електрическият автомобил на Apple ще се появи до 2025 година, но по-важното е, че анализаторът очаква, че той ще е машина от висок клас, а не автомобил за масовия пазар:

“Сътрудничеството на Apple и Hyundai Group, GM и PSA, които имат богат опит в разработката, производството и квалификацията, значително ще съкрати времето за разработка на Apple Car и ще създаде предимства за излизане на пазара. Apple ще се възползва от ресурсите на автомобилните производители и ще се съсредоточи върху хардуера и софтуера за самоуправление, полупроводниците, свързани с батериите, технологиите, форм-фактора и дизайна на вътрешното пространство, новаторския опит и интеграцията със съществуващата си екосистема. Apple Car няма да е електрически автомобил за масовия пазар. Компанията до голяма степен ще разчита на възлагането на външни изпълнители и утвърдени имена в автомобилната индустрия”.

Според анализатора, възможните спецификации на Apple Car включват максимална скорост от 160 мили в час, от 0 до 60 мили в час за 3.5 секунди, обхват 300 мили и 80% зареждане в рамките на 18 минути, като обхватът може да бъде увеличен с до 60 мили само с 5 минутно бързо зареждане. Трябва обаче да отбележим, че тези цифри се отнасят до високопроизводителния модел на шасито и не е известно какви предложения са направени относно общото тегло и аеродинамичните характеристики на автомобила. Може да се окаже, че те са достижими само с много опростено и леко тяло.

Apple ще инвестира 3.6 милиарда долара в Kia и Hyundai, като планира да представи електрическата си кола през 2024 година и да произвежда 100 000 автомобила годишно от общо 400 000 бройки. Договорът ще бъде подписан по-късно този месец, след като преговорите започнаха през януари. Kia ще изгради специални производствени линии за Apple в своя завод в Грузия. Hyundai Glovis, която осигурява дистрибуция на автомобили и широк спектър логистични услуги, ще играе ключова роля, след като Apple Car излезе на пазара.

Редно е да споменем, че дори новият iPhone отнема около 18 – 24 месеца от първоначалната дефиниция до масовото производство възоснова на опита. Предвид по-дългото време на разработка, по-високите изисквания за валидиране, по-сложното управление на веригата за доставки и много по-различните канали за обслужване на продажбите и следпродажбеното обслужване, Apple ще трябва да следва строг график, за да успее да пусне Apple Car през 2024 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This