Изберете страница

Писмо на Apple загатва за амбициите на компанията да създаде автономна кола в бъдеще

Само няколко месеца, след като официално се заговори, че Apple се е отказала от идеята за собствена кола, един документ отново разбуни духовете. В него се посочва, че „ компанията се надява логото й да украси автомобил в следващите няколко години“.

Писмото е изпратено до U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) през ноември и се появи във Venture Beat в петък, като съдържа пасажи, които показват, че компанията се интересува от създаването на автономна кола. То е изпратено от Стив Кенър, директор цялостни продукти в Apple и в него четем още:

Apple използва машинно обучение, за да направи своите продукти и услуги по-умни, по-интуитивни и по-лични. Компанията инвестира сериозно в изучаването на този процес и в автоматизирането му и е развълнувана за потенциала на тези системи в много области, включително и транспорта.“

Въпреки, че редица доклади разказаха за провалените опити на гиганта да наеме или закупи автомобилна компания, последната фраза в писмото, категорично сочи интерес извън софтуерните проекти и Car Play.

В документа, компанията прави редица коментари, свързани с автоматизирана кола, безопасност, иновации и закони – области, които изглеждат много далеч от софтуера. Разбира се, компанията ще има дял в автомобилната индустрия, дори и да не създаде собствена кола, но подобени изказвания, ни карат да мислим, че тя има сериозни амбиции именно за създаването на автономно превозни средство.

Apple се надява на сътрудничество с NHTSA и други заинтересовани страни, по отношение на значителните социални ползи от автоматизираните превозни средства, които могат да бъдат реализирани безопасно, отговорно и експедитивно.“- завършва писмото.

В официално изявление пред Financial Times по този повод, говорител на компанията сподели:

„ Ние предоставихме този документ на NHTSA, защото Apple инвестира сериозно в машинното обучение и автономните системи. Има много потенциални приложения за тези технологии, включително и в транспорта, така че ние искаме да работим с NHTSA и да помогнем за определяне на най-добрите практики в индустрията.“

Ако всичко това не е доказателство за сериозните намерения на компанията за бъдеща кола, то просто няма какво друго да се каже.

След като гигантът завърши новия си кампус през този месец, там ще се помещават 20 000 автомобила със слънчеви панели, така че е напълно възможно сред тях да е и прототип за електрическо превозно средство. Ще продължим да следим с интерес слуховете и вярваме, че най-мощната технологична компания в света е в състояние да ни изненада!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This