В подготовка за годишнтата си конференция WWDC 2017 следващата седмица в Сан Хосе, Apple разкри колко е спечелил нейния магазин за приложения, от както отвори врати на 10 юли 2008 година.

Сумата звучи невероятно, дори за компания от ранга на Apple – 70 милиарда долара за последните девет години, а гитантът твърди, че изтеглянията са се увеличили с над 70% само през последната година.

Разбира се част от този процент може би се дължи на въвеждането на абонаментния модел за всички 25 категории приложения в магазина, в резултат на което активните платени абонати са се увеличили с 58%, включително и тези за приложенията Netflix, Hulu и Tastemade.

Apple потвърди също така и, че най-големите категории продължават да бъдат Games и Entertainment, но приложенията от Lifestyle и Health and Fitness са увеличили дела си със 70% през годината. Най-бързо развиващата се категория е Photo and Video, което си личи от 90% ръст и поне в известна степен е отражение на успеха на iPhone 7 Plus и неговата иновативна камера.

Компанията направи нещата много по-лесни за разработчиците с радикално променения процес на преглед и одобрението от 24 часа до два дни, което гарантира, че корекциите могат да бъдат качвани много по-бързо.

Сигурно сте забелязали, че някои от апликациите, които качвате идват с предупреждение, че разработчикът трябва да ги актуализира, преди да спрат да работят. Това може да е разочароващо за някои потребители, но Apple заяви, че ще поддържа високото качество на приложенията в своя магазин. Именно този контрол е една от ключовите характеристики в App Store, която го отличава от еквивалента му за Android. Компанията премахва и приложенията, които вече са остарели и не отговарят на указанията й.

От своя страна разработчиците отдавна искаха въвеждането на функция, която да им позволи да отговарят пряко на потребителите, за да им окажат помощ, или просто да им благодарят и тя вече е налична.

Девет години по-късно App Store продължава да се развива и да е предпочитаното място за пуликуване на приложения от страна на разработчиците.