Според проучване сред 700 учредители на технологични компании, покойният вече Стив Джобс, продължава да бъде сред лидерите, от които хората се възхищават най-много.

В анкетата, той се нарежда на четвърто място, след Елън Мъск (Tesla), Марк Зукърбърг (Facebook) и Джеф Безос (Amazon). Организаторите на проучването, First Round Capital разказват, че тя съдържала 125 имена, които трябвало да бъдат подредени, според своята популярност. За съжаление отговорите не са обосновани, но фактът, че Стив Джобс изпреварва 120 от предложенте лидери, е достатъчно показателен за неговия принос в технологичния свят.

Наследството на визионера, продължава да се усеща в Apple, въпреки увеличаването на печалбите, след като Тим Кук пое поста му. Компанията все още разчита на продуктовите линии, въведени по време на управлението на Джобс и конкретно на iPhone – смартфонът, който промени света и начина, по който си взаимодействаме с телефоните.

Класирането му сред първите, дори и посмъртно, има особено голямо значение и поради наложилата се напоследък в индустрията тенденция, продукти и иновации да се забравят сравнително бързо.

Всъщност самият Джобс споделя преди врем: „Всичко, което съм направил през живота си, ще бъде отживелица, когато стана на 50 години.“

Фактът, че сянката му все още витае над Силициевата долина е впечатляващ и повдига въпроса, защо настоящите директори на Apple не са в този списък?