Apple Watch Series 2 е първият изцяло водоустойчив модел. Apple въведе важна функция, за да запази вътрешните компоненти защитени – система за изхвърляне на водата, при която високоговорителят има основна рола. Тази система обаче, скоро може да пристигне и за iPhone, ако съдим по патент, регистриран от компанията.

Системата за изхвърляне на вода на Apple Watch работи, като използва високоговорителя, за да вибрира и издава специфични звуци, които изтласкват течността когато е нужно – при плуване, или под душа например. В новия патент на гиганта е показано точно това при iPhone. Документите са подадени през 2019 година, но са публикувани едва сега от Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Технологията е подобна на тази в Apple Watch и изпозва високоговорителя и сензорния модул с хидрофобно покритие, за да отблъсне водата, което би направило iPhone още по-водоустойчив и би предотвратило отказването на говорителите веднага след контакт с течност. В описанието се посочва, че тази система е в състояние да изхвърля различни видове течности, включително сладка, солена и газирана. Тя може да открие дори наличието на кристали от солена вода върху бариерата на акустичната мрежа. Когато устройството е изложено на солена вода, кристалите могат да оставят остатъци върху акустичната мрежеста преграда, когато водата се изпари. Съответно диафрагмата може да бъде задействана, за да ги отстрани.

Все пок това е само поредния патент на Apple и няма данни кога и дали, функцията ще достигне iPhone. Важно е да се отбележи, че компанията регистрира стотици патенти всяка година и не всечки от тях се използват в съществуващи продукти.