Изберете страница

Патент на Apple предполага, че некачествените кабели ще останат в миналото

Apple произвежда фантастичен хардуер – било то лъскави лаптопи, създадени от здрав алумениев блок, или телефони, които са направени от неръждаема стомана от хирургически клас с подсилено стъкло. Да, те са скъпи, но в очите на феновете всичко това си струва.

Един от продуктовите класове обаче, петни звездната репутация на гиганта и това са неговите кабели. Те се пукат, късат и дори в един момент имаше документиран проблем с корозия. Изглежда обаче това е на път да се промени, поне ако съдим по нов патент на компанията.

Според документът, подаден пред USPTO, Apple проучва концепция за кабели с променлива твърдост в надлъжните си секции, което ще облекчи напрежението, без да увеличава дебелината им.

Патентът не споменава изрично думата “изтъркване”, нито признава какъвто и да е провал, от страна на компанията, но говори за внедрявания, които биха могли да подобрят качеството на кабелите. Той изследва множество идеи с различна твърдост на материалите, като една от тях описва метод, при който се постига освобождаване на деформацията на кабела, без да се използва външен релеф или увеличение на дебелината му.

“Добре известно е, че огъването на кабела в близост да крайната точка може да доведе до нежелано натоварване на жичните връзки и повреда. Съответно, обичайно е да се осигури втулка за облекчаване на деформацията, направени от твърд материал, около крайната област на кабела. Твърдият материал създава локално увеличаване на съпротивлението при огъване на кабела, като по този начин облекчава натоварването на жичните връзки”, се посочва в описанието на патенти.

Това обаче е заявка с широк спектър от идеи за тестване и експериментиране, а също така е и моного вероятно нито една от тях да не се окаже достатъчно ефективна, или практична накрая. С други думи, не очаквайте Apple да пусне революционен кабел с невероятна издръжливост и дълголетие още тази година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This