Apple произвежда фантастичен хардуер – било то лъскави лаптопи, създадени от здрав алумениев блок, или телефони, които са направени от неръждаема стомана от хирургически клас с подсилено стъкло. Да, те са скъпи, но в очите на феновете всичко това си струва.

Един от продуктовите класове обаче, петни звездната репутация на гиганта и това са неговите кабели. Те се пукат, късат и дори в един момент имаше документиран проблем с корозия. Изглежда обаче това е на път да се промени, поне ако съдим по нов патент на компанията.

Според документът, подаден пред USPTO, Apple проучва концепция за кабели с променлива твърдост в надлъжните си секции, което ще облекчи напрежението, без да увеличава дебелината им.

Патентът не споменава изрично думата “изтъркване”, нито признава какъвто и да е провал, от страна на компанията, но говори за внедрявания, които биха могли да подобрят качеството на кабелите. Той изследва множество идеи с различна твърдост на материалите, като една от тях описва метод, при който се постига освобождаване на деформацията на кабела, без да се използва външен релеф или увеличение на дебелината му.

“Добре известно е, че огъването на кабела в близост да крайната точка може да доведе до нежелано натоварване на жичните връзки и повреда. Съответно, обичайно е да се осигури втулка за облекчаване на деформацията, направени от твърд материал, около крайната област на кабела. Твърдият материал създава локално увеличаване на съпротивлението при огъване на кабела, като по този начин облекчава натоварването на жичните връзки”, се посочва в описанието на патенти.

Това обаче е заявка с широк спектър от идеи за тестване и експериментиране, а също така е и моного вероятно нито една от тях да не се окаже достатъчно ефективна, или практична накрая. С други думи, не очаквайте Apple да пусне революционен кабел с невероятна издръжливост и дълголетие още тази година.