Изберете Страница

Патент на Apple предполага, че некачествените кабели ще останат в миналото

Apple произвежда фантастичен хардуер – било то лъскави лаптопи, създадени от здрав алумениев блок, или телефони, които са направени от неръждаема стомана от хирургически клас с подсилено стъкло. Да, те са скъпи, но в очите на феновете всичко това си струва.

Един от продуктовите класове обаче, петни звездната репутация на гиганта и това са неговите кабели. Те се пукат, късат и дори в един момент имаше документиран проблем с корозия. Изглежда обаче това е на път да се промени, поне ако съдим по нов патент на компанията.

Според документът, подаден пред USPTO, Apple проучва концепция за кабели с променлива твърдост в надлъжните си секции, което ще облекчи напрежението, без да увеличава дебелината им.

Патентът не споменава изрично думата “изтъркване”, нито признава какъвто и да е провал, от страна на компанията, но говори за внедрявания, които биха могли да подобрят качеството на кабелите. Той изследва множество идеи с различна твърдост на материалите, като една от тях описва метод, при който се постига освобождаване на деформацията на кабела, без да се използва външен релеф или увеличение на дебелината му.

“Добре известно е, че огъването на кабела в близост да крайната точка може да доведе до нежелано натоварване на жичните връзки и повреда. Съответно, обичайно е да се осигури втулка за облекчаване на деформацията, направени от твърд материал, около крайната област на кабела. Твърдият материал създава локално увеличаване на съпротивлението при огъване на кабела, като по този начин облекчава натоварването на жичните връзки”, се посочва в описанието на патенти.

Това обаче е заявка с широк спектър от идеи за тестване и експериментиране, а също така е и моного вероятно нито една от тях да не се окаже достатъчно ефективна, или практична накрая. С други думи, не очаквайте Apple да пусне революционен кабел с невероятна издръжливост и дълголетие още тази година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This