Изберете Страница

Патент на Apple предполага, че некачествените кабели ще останат в миналото

Apple произвежда фантастичен хардуер – било то лъскави лаптопи, създадени от здрав алумениев блок, или телефони, които са направени от неръждаема стомана от хирургически клас с подсилено стъкло. Да, те са скъпи, но в очите на феновете всичко това си струва.

Един от продуктовите класове обаче, петни звездната репутация на гиганта и това са неговите кабели. Те се пукат, късат и дори в един момент имаше документиран проблем с корозия. Изглежда обаче това е на път да се промени, поне ако съдим по нов патент на компанията.

Според документът, подаден пред USPTO, Apple проучва концепция за кабели с променлива твърдост в надлъжните си секции, което ще облекчи напрежението, без да увеличава дебелината им.

Патентът не споменава изрично думата “изтъркване”, нито признава какъвто и да е провал, от страна на компанията, но говори за внедрявания, които биха могли да подобрят качеството на кабелите. Той изследва множество идеи с различна твърдост на материалите, като една от тях описва метод, при който се постига освобождаване на деформацията на кабела, без да се използва външен релеф или увеличение на дебелината му.

“Добре известно е, че огъването на кабела в близост да крайната точка може да доведе до нежелано натоварване на жичните връзки и повреда. Съответно, обичайно е да се осигури втулка за облекчаване на деформацията, направени от твърд материал, около крайната област на кабела. Твърдият материал създава локално увеличаване на съпротивлението при огъване на кабела, като по този начин облекчава натоварването на жичните връзки”, се посочва в описанието на патенти.

Това обаче е заявка с широк спектър от идеи за тестване и експериментиране, а също така е и моного вероятно нито една от тях да не се окаже достатъчно ефективна, или практична накрая. С други думи, не очаквайте Apple да пусне революционен кабел с невероятна издръжливост и дълголетие още тази година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

iOS 16.4  ще добави някои нови функции

iOS 16.4 ще добави някои нови функции

След почти 6 седмици бета тестове, се очаква iOS 16.4 да бъде пусната официално тази седмица, за да добави някои нови функции за iPhone 8 и по-новите модели. С актуализацията ще пристигнат нови емотикони, въведени с Unicode 15.0, сред които треперещо лице, сърце в три...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This