Изберете страница

Патент илюстрира работата на бъдещите очила за добавена реалност на Apple

Слуховете, че Apple работи върху собствени очила за добавена реалност, се разрастват от известно време, а един патент, публикуван вчера, демонстрира как технологията може да бъде адаптирана както към екрана на смартфона, така и към очилата и описва дори едновременната им употреба.

Подобен сценарий би бил изключително полезен, ако очилата използват екрана на телефона, тъй като обикновено докосването му не е възможно. Въпреки това, камерата, която заснема изображението в реалната среда, може да се използва за откриване на позицията на пръста на потребителя в него и това да бъде еквивалент на докосване на сензорния екран.

За пръв път чухме, че Apple ще вложи функции на AR в своя iPhone през март, а изтеклите документи сочеха, че компанията работи върху интелигентни очила и вече е тествала редица прототипи. Докладите на анализаторите бяха подкрепени и от инвестицията от 200 милиона долара на Apple в компанията Corning, която произвежда Gorilla Glass (закалените стъкла, използвани и в iPhone). Патентът публикуван вчера е дело на AR софтуерния разработчик Metaio, който компанията придоби през май. От тогава редица негови патенти, бяха прехвърлени на гиганта, сред които и по-ранни разработки, касаещи използването на AR за интериорен дизайн и анимирани филмови плакати.

Документът илюстрира използването на добавена реалност за смартфони и в хибриден подход, при който изображението идва от интелигентните очила и телефона едновременно. Идеята е, че потребителят може да използва телефона си, за да си взаимодейства с изображението, наблюдавано в очилата. Мобилното устройство може да извършва действия, свързани с една точка на интерес, ако поне част от компютърно генерирания виртуален обект, смесен в полупрозрачния екран, се припокрива с пръста или устройството му. Естествено трябва да отбележим, че публикуването на патента далеч не означава, че той ще се материализира в близко бъдеще в реален продукт на компанията, но все пак е още едно доказателство за намеренията й да създаде очила за добавена реалност и може би да ги предложи като подходящ аксесоар към iPhone 8, или някой от следващите модели.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This