Слуховете, че Apple работи върху собствени очила за добавена реалност, се разрастват от известно време, а един патент, публикуван вчера, демонстрира как технологията може да бъде адаптирана както към екрана на смартфона, така и към очилата и описва дори едновременната им употреба.

Подобен сценарий би бил изключително полезен, ако очилата използват екрана на телефона, тъй като обикновено докосването му не е възможно. Въпреки това, камерата, която заснема изображението в реалната среда, може да се използва за откриване на позицията на пръста на потребителя в него и това да бъде еквивалент на докосване на сензорния екран.

За пръв път чухме, че Apple ще вложи функции на AR в своя iPhone през март, а изтеклите документи сочеха, че компанията работи върху интелигентни очила и вече е тествала редица прототипи. Докладите на анализаторите бяха подкрепени и от инвестицията от 200 милиона долара на Apple в компанията Corning, която произвежда Gorilla Glass (закалените стъкла, използвани и в iPhone). Патентът публикуван вчера е дело на AR софтуерния разработчик Metaio, който компанията придоби през май. От тогава редица негови патенти, бяха прехвърлени на гиганта, сред които и по-ранни разработки, касаещи използването на AR за интериорен дизайн и анимирани филмови плакати.

Документът илюстрира използването на добавена реалност за смартфони и в хибриден подход, при който изображението идва от интелигентните очила и телефона едновременно. Идеята е, че потребителят може да използва телефона си, за да си взаимодейства с изображението, наблюдавано в очилата. Мобилното устройство може да извършва действия, свързани с една точка на интерес, ако поне част от компютърно генерирания виртуален обект, смесен в полупрозрачния екран, се припокрива с пръста или устройството му. Естествено трябва да отбележим, че публикуването на патента далеч не означава, че той ще се материализира в близко бъдеще в реален продукт на компанията, но все пак е още едно доказателство за намеренията й да създаде очила за добавена реалност и може би да ги предложи като подходящ аксесоар към iPhone 8, или някой от следващите модели.