Изберете Страница

Патент илюстрира работата на бъдещите очила за добавена реалност на Apple

Слуховете, че Apple работи върху собствени очила за добавена реалност, се разрастват от известно време, а един патент, публикуван вчера, демонстрира как технологията може да бъде адаптирана както към екрана на смартфона, така и към очилата и описва дори едновременната им употреба.

Подобен сценарий би бил изключително полезен, ако очилата използват екрана на телефона, тъй като обикновено докосването му не е възможно. Въпреки това, камерата, която заснема изображението в реалната среда, може да се използва за откриване на позицията на пръста на потребителя в него и това да бъде еквивалент на докосване на сензорния екран.

За пръв път чухме, че Apple ще вложи функции на AR в своя iPhone през март, а изтеклите документи сочеха, че компанията работи върху интелигентни очила и вече е тествала редица прототипи. Докладите на анализаторите бяха подкрепени и от инвестицията от 200 милиона долара на Apple в компанията Corning, която произвежда Gorilla Glass (закалените стъкла, използвани и в iPhone). Патентът публикуван вчера е дело на AR софтуерния разработчик Metaio, който компанията придоби през май. От тогава редица негови патенти, бяха прехвърлени на гиганта, сред които и по-ранни разработки, касаещи използването на AR за интериорен дизайн и анимирани филмови плакати.

Документът илюстрира използването на добавена реалност за смартфони и в хибриден подход, при който изображението идва от интелигентните очила и телефона едновременно. Идеята е, че потребителят може да използва телефона си, за да си взаимодейства с изображението, наблюдавано в очилата. Мобилното устройство може да извършва действия, свързани с една точка на интерес, ако поне част от компютърно генерирания виртуален обект, смесен в полупрозрачния екран, се припокрива с пръста или устройството му. Естествено трябва да отбележим, че публикуването на патента далеч не означава, че той ще се материализира в близко бъдеще в реален продукт на компанията, но все пак е още едно доказателство за намеренията й да създаде очила за добавена реалност и може би да ги предложи като подходящ аксесоар към iPhone 8, или някой от следващите модели.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила, твърдят последните слухове. И не само това – миналата седмица компанията е демонстрирала прототип на устройството пред членове на борда, което сочи, че то вече е в напреднал етап на разработка и може да дебютира...

Нов слух съживява надеждите на феновете за промяна в дизайна на Apple Watch

Нов слух съживява надеждите на феновете за промяна в дизайна на Apple Watch

Феновете на Apple отдавна си мечтаят за промяна в дизайна на иначе най-продавания смарт часовник в света. Още миналата година се появиха спекулации, че компанията най-сетне ще се вслуша в техните желания и Apple Watch Series 7 ще пристигне с плоски ръбове, подобни на...

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone, твъди известният анализатор Минг-Чи Куо в Twitter. В следващия си пост Куо разясни, че най-вероятно става въпрос за тестване на цветен дисплей с електронно мастило, който предлага по-ярък текст и...

0 коментара

Подайте коментар