Изберете страница

Оцелели в зловеща катастрофа съдят Apple

Семейство, оцеляло след автомобилна катастрофа, причината за която е това, че водачът е използвал Face Time по време на шофиране, съдят Apple. В документите по делото се твърди, че компанията е патентовала технология за ограничаване на някои от функциите на iPhone по време на движение, но така и не я е приложила в своите устройства.

Делото е заведено в калифорнийски съд, по-рано този месец и се отнася за катастрофа в Тексас, в навечерието на Коледа 2014 година, при която докато шофьорът говорел по своя iPhone 6 Plus, се блъснал в спрял автомобил със скорост над 100 км/ч. Семейството в другата кола е с множество сериозни травми, а петгодишният им син починал.

Всъщност спомената по-горе технология на Apple за ограничаване на основни телефонни функции по време на път, е патентована още през 2008 година, но така и никога не е използвана в iOS. Делото визира възможността катастрофата да е била предотвратена, ако компанията беше приложила в действие своя патент, както и това, че тя не е предупредила ефективно потребителите за опасността от използване на нейните устройства по време на шофиране, след като е имала реална възможност за това.

Релно погледнато, такава опция не съществува в никое устройство на пазара и Apple едва ли е единствената компания, която би могла да бъде обвинена в косвено причиняване на щети и смърт, но какъв ще е изходът от това дело, ще реши съда. Факт е, че всеки шофьор е длъжен да се съобразява със законовите ограничения, независимо от марката телефон, която използва , но защо този така полезен патент не е приложен, няма как да занем.

През ноември тази година, група активисти също настояха за прилагане на технологията, но тогава говорител на Apple отговори, че компанията е силно ангажирана с безопасността на своите потребители, без да дава конкретна информация за плановете й да въведе рестрикциите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This