Ако все още пазите своя стар iPhone, за да го използвате за чат или разговори през WhatsApp, трябва да знаете, че в четвъртък компанията обяви, че спира поддръжката на някои модели от следващата година, за да се концентрира върху разработването на нови функции на популярната си платформа за съобщения.

Решението влиза в сила от 1 януари 2018 година и ще засегне iPhone 3GS, както и моделите работещи с iOS 6 и по-стари версии. Освен това приложението няма де се поддържа и от устройства с Android 2.1/2.2, BlackBerry OS и Windows Phone 7.

Обяснявайки пирчината за решението си, WhatsApp заяви, че когато е била основана през 2009 година, мобилният пейзаж е бил много по-различен. Около 70% от продаваните тогава смартфони са работели с операционните системи на BlackBerry и Nokia, а тези, предлагани от Google, Apple и Microsoft, които сега имат дял от 99.5%, тогава са били под 25%. iPhone 3GS беше пуснат през юни 2009 година, докато iOS 6 излезе на 19 септември 2012 година и според проучванията на Apteligent Research, по-малко от 0.04% от потребителите в момента използват iOS 6, което означава, че решението на WhatsApp няма да засегне много клиенти.