Според нов доклад на Bloomberg, Apple работи по интелигентен домашен хъб, който ще се конкурира с Amazon Echo и Google Home в битката за контрол над дома ви.

Подобно на Echo, това устройство ще позволи на потребителите да управляват своите лампи, брави и други смарт елементи в къщи, използвайки гласова активация.

Bloomberg твърди, че Apple работи по този проект повече от две години, но подчертава, че той все още може да не види бял свят.

С какво се различава отговорът на американския гигант от Amazon Echo?

Според информацията на Bloomberg, устройствата ще включва страховити функции за лицево разпознаване. Компанията ще се опита да се разграничи от Echo и Google Home чрез по-напреднали технологии, използвани за високоговорителя. Някои от прототипите включват сензори за лицево разпознаване и тове се потвърждава от факта, че Apple е регистрирала патенти за Faceshift и Emotient през последните години – устройства, които могат да реагират на базата на присъствието или емоционалното състояние на човека в стаята.

Както може да се очаква, говорителят на устройството ще може да работи със Siri, да чете новини и известия от мрежата и да пуска Apple Music. Трябва да отбележим, че то няма да е част Apple TV, тъй като първоначално компанията се е опитала да добави тези функционалности в неговото четвърто поколение, но след това изоставила тази идея и я заменила с дистанционно, управлявано чрез Siri.

Това не е първата крачка на Apple в областта на домашната автоматизация. Тя има своя Home Kit, въпреки че потенциалът му остава почти неизползван, а в новата iOS 10 вече се появи и едноименното приложение Home Kit, което може да се управлява чрез виртуалния асистент.

Естествено няма никакъв официален коментар от страна на компанията по отношение на плановете й в тази област, нещо с което вече сме свикнали. С малко повече късмет, това устройство ще се появи на пазара и ще зададе тенденциите за умния дом, така както го направиха iPod и iPhone в своята ниша.