Изберете Страница

Осем важни настройки за сигурност, които всеки собственик на iPhone и iPad трябва да знае!

iPhone и iPad са сред най-сигурните мобилни устройства на пазара. Компанията влага много усилия именно на концепцията за поверителност и винаги се стреми да гарантира, че всеки собственик на нейно устройство ще има възможността да направи най-прецизни настройки, за да опази личните си данни неприкосновени. Въпреки това, когато става въпрос за споделяне на мастоположението, терминът „сигурност“ си остава просто фраза. Именно заради това, ще ви разкажем за осемте най-важни функции в този смисъл, които трябва да имате предвид:

  • Промяна на настройките за известия на заключен екран

Ако вашите съобщения и имейли съдържат чувствителна информация, може би ще искате тя да не става достояние на всеки, който би могъл да вземе телефона ви в ръка, макари и заключен. За да предотвратите такава ситуация, влезте в Settings – Notification и изберете приложеинето, за което искате да забраните известията на заключен екран. В менюто, което ще видите, имате няколко възможности. Изключете опцията за предварителен преглед и това ще скрие съдържанието на съобщенията ви от любопитните погледи.

  • Използвайте уникална парола с букви и цифри

За да подобрите сигурността на своя iPhone, можете да създадете уникална парола, като включите в нея както стандартните цифри, така и букви или специални символи. За да направите това, отворете Settings – Touch ID & Passcode и изберете Change Passcode въведете текущата си парола – изберете от опциите Change Passcode Options и накрая изберете Create Alphanumeric Code.

  • Променете настройките за достъп до заключения екран

От същото меню, което използвахме за създаване на буквено – цифров код, можете да контролирате кои приложения и услуги да бъдат достъпни, когато телефонът е заключен. От там можете да изберете дали да имате възможност да отговорите на съобщение, да включите камерата или да комуникирате със Siri, като имате предвид, че всяко едно от тези неща, би могло да даде известен достъп до вашата информация – съобщения, снимки, данни.

  • Заключете своите бележки

С iOS 9.3, Apple даде възможност за заключване на отделни бележки в Notes, така че не се колебайте да я използвате, когато те съдържат важна информация, неподходяща за любопитни очи. Това може да направите, като натиснете бутона Share, докато се намирате в самата бележка и изберете опцията Lock, като ще имате възможност да въвеждате ръчно паролата за отключване или да използвате идентификация с пръстов отпечатък за целта.

  • Активирайте двуфакторната идентификация

Ако имате само едно Apple ID, което използвате с няколко устройства, помислете за активиране на функцията за двустепенна иидентификация. Това ще повиши сигурността и ще ви позволи да влизате в новите си устройства, чрез въвеждане на изпратен до някое от останалите шестцифрен код. Двустепенната иденитфикация ще ви гарантира, че само вие ще имате достъп да вашето Apple ID. За да настроите тази функция, ще трябва да посетите интернет страницата на Apple, да се впишете с вашето Apple ID и да изберете Two Step Verification, след което ще имате възможност да я настроите.

  • Сърфирайте безопасно със Safari

Използването на Safari вече е много по-безопасно с помощта на Private функцията, която можете да изберете от иконата Tabs в текущата страница. Така ще можете да сърфирате в интернет пространството, без да оставяте запис за сайтовете, които сте посетили и данни за паролите, които сте използвали за вход в тях.

  • Изключете Location Tracking

От менюто Settings – Privacy – Location Services можете да управлявате приложенията, които следят вашето местоположение. Просто изберете кои от тях да имат и кои не достъп до тези данни, като има опция и за използване на текущото местоположение само когато работите с дадена програма, например навигация.

  • Усъвършенствайте настройките за проследяване за реклама

Ако някога сте се чувствали сякаш някой ви следи докато сърфирате в интернет, то това може би е защото рекламите показват точно това, което ви интересува, или което сте търсили наскоро в мрежата. Това всъщност се дължи на специфичните настройки на Apple за проследяване по подразбиране Ad Tracking в Safari. Можете да ги изключите, като посетите следното меню: Settings – Privacy – Advertising – Limit Ad Tracking и превключите на ON.

Всъщност всички тези настройки за сигурност може би ви изглеждат до някъде параноични, но винаги можете да изберете част от тях, в подходящата за вас комбинация. Ако нямате какво да криете, просто използвайте текущите настройки на вашето устройство, които позволяват значително по-голям достъп до инфорамцията на заключен екран. Единствени вие можете да прецените, кое е по-подходящо за вашия начин на живот!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип, коментира известният анализатор Минг-Чи Куо, след като през последните дни в интернет пространството се появиха редица оплаквания от страна на потребители на устройствата. Първоначално се...

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This