Може би като фенове на марката, някога сте искали да изпробвате графичния интерфейс на първия компютър на Apple, който предшества Mac? За целта обаче трябваше да използвате емулатор или с повече късмет някоя от редките и скъпи запазени машини. За щастие сега това ще стане много по-лесно, след като музеят за компютърна история Al Kossow обяви миналата седмица, че изходният код за операционната система и програмите на Lisa ще бъдат публикувани безплатно през 2018 година и това не е неофициалнен жест – Apple ще следи самия код.

На практика всичко, което е нужно за системата ще бъде на разположение, може би единствено  без американския наследствен речник, използван за проверка на правописа на LisaWrite. Така ще се наложи да коригирате сами работата си, по време на пътешествието във времето към далечната 1983 година, но това надали е голям проблем. Много вероятно е да не можете да стартирате софтуера веднага, тъй като той е предназначен за различен процесор (Motorola 68000) и разбира се много по-строги ограничения в паметта, обаче самото наличие на кода е от решаващо значение за запазване на ключова част от историята на компютрите.

Lisa, е кръстен на най-голямата дъщеря на Стив Джобс и е първият резултат от съдбовното му решение в Xerox PARC, където той се стреми да създаде една достъпна за обикновената аудитория версия. Машината е бавна, ограничена и изключително скъпа – струва 9995 долара тогава и около 24560 долара сега, но поставя основите на Mac и почти всеки друг компютър, базиран на мишка. Наличието на кода на Lisa ще да запази духа на компютъра, след като и последната система спре да работи и ще даде представа за визията инженерите на Apple по онова време, а това е ценно късче от историята.