Признавам си и аз имам навика да зареждам телефона си нощем, защото е много удобно бързайки сутрин, направо да грабнеш вече зареденото устройство и да тръгнеш на работа, нали?

Въпреки това има няколко причини, поради които не трябва да го правим! Това не само е вредно за батерията, но може да бъде опасно и за самите нас.

Доминик Литълууд, експерт по въпросите за защита на потребитерите предупреждава, че оставяйки телефона си включен през нощта, ние сме в голяма опасност, тъй като зареждането за по-дълъг период от време, предполага риск от пожар.

Разбира се не е задължиттелно да се стигне до това, но решаващо е и мястото, където оставяме устройството вечер. Много потребители поставят телефоните си под възглавницата, за да използват различни програми за проследяване на съня, или просто за удобство, но това причинява допълнителното загряване на батерията при зареждане и би могло да е наистина опасно.

Честото и продължително зареждане по този начин може да окаже влияние и върху самата литиево-йонна батерия. Шейн Броски, съосновател на компанията Farbe Technik, която поризвежда зарядни устройство обяснява, че този вид батерии могат да реагират зле, ако телефонът е изложен на високи температури. Ако устройството не може да се охлади, топлината ще предизвика окисляване на клетките, а то от своя страна ще намали капацитета на батерията и продължителността на живота й.

За да сте сигурни, че това няма да се случи, оставете телефона върху твърда повърхност, без да го покривате, ако ви се налага да го зареждате през нощта. Важно е да знаете, че батерията има определен брой цикли на зареждане и разреждане от 0 до 100% и увеличаването на броя им, води до съкращаване на живота й. Затова не се учудвайте, ако след известно време, вашият телефон вече не издържа толкова дълго, както в покой, така и при работа с него.