Изберете Страница

Опасно ли е да оставяме своя iPhone да се зарежда нощем?

Признавам си и аз имам навика да зареждам телефона си нощем, защото е много удобно бързайки сутрин, направо да грабнеш вече зареденото устройство и да тръгнеш на работа, нали?

Въпреки това има няколко причини, поради които не трябва да го правим! Това не само е вредно за батерията, но може да бъде опасно и за самите нас.

Доминик Литълууд, експерт по въпросите за защита на потребитерите предупреждава, че оставяйки телефона си включен през нощта, ние сме в голяма опасност, тъй като зареждането за по-дълъг период от време, предполага риск от пожар.

Разбира се не е задължиттелно да се стигне до това, но решаващо е и мястото, където оставяме устройството вечер. Много потребители поставят телефоните си под възглавницата, за да използват различни програми за проследяване на съня, или просто за удобство, но това причинява допълнителното загряване на батерията при зареждане и би могло да е наистина опасно.

Честото и продължително зареждане по този начин може да окаже влияние и върху самата литиево-йонна батерия. Шейн Броски, съосновател на компанията Farbe Technik, която поризвежда зарядни устройство обяснява, че този вид батерии могат да реагират зле, ако телефонът е изложен на високи температури. Ако устройството не може да се охлади, топлината ще предизвика окисляване на клетките, а то от своя страна ще намали капацитета на батерията и продължителността на живота й.

За да сте сигурни, че това няма да се случи, оставете телефона върху твърда повърхност, без да го покривате, ако ви се налага да го зареждате през нощта. Важно е да знаете, че батерията има определен брой цикли на зареждане и разреждане от 0 до 100% и увеличаването на броя им, води до съкращаване на живота й. Затова не се учудвайте, ако след известно време, вашият телефон вече не издържа толкова дълго, както в покой, така и при работа с него.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

iOS 16.4  ще добави някои нови функции

iOS 16.4 ще добави някои нови функции

След почти 6 седмици бета тестове, се очаква iOS 16.4 да бъде пусната официално тази седмица, за да добави някои нови функции за iPhone 8 и по-новите модели. С актуализацията ще пристигнат нови емотикони, въведени с Unicode 15.0, сред които треперещо лице, сърце в три...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This