Тази седмица службата за патенти и търговски марки в САЩ официално публикува серия от 68 нови патента на Apple, които обхващат гъвкави електронни устройства, върху които компанията работи от 2011 година насам. Всъщност първият подобен документ е регистриран в Европа през 2013 година, което сочи, че гигантът все още има сериозни намерения в тази насока.

Патентите очертават една интересна особеност, свързана евентуално с бъдещ модел Apple Watch, който ще се възползва от гъвкавия дисплей. В тях е описано електронно устройство за китката, включващо дисплей с твърд покриващ слой, гъвкав елемент, свързан с екрана и обработваща схема, която събира сигнали от сензорите и контролира дисплея възоснова на тях. То се характеризира с факта, че гъвкавият елемент съдържа материал от групата на полимерите, както и органичен екран, а датчиците включват сензори за близост, налягане и докосване.

Как би могло всичко това да се отрази на Apple Watch, който въпреки че има подобни параметри все още е плосък? В годината, през която е публикуван оригиналния патент, има още едно изобретение, подобно на часовник, чийто гъвкав дисплей се обвива около китката на ръката, което ни насочва към основната идея на всички останали документи.

Разбира се, както не веднъж сме казвали,  това са само поредните патентни заявки, което не гарантира това, че устройството някога ще види бял свят, но все пак те са докателство, че Apple работи върху някои иновативни промени на своя умен часовник.