Собственици на новите модели iPhone Xs и iPhone Xs Max се оплакаха във форумите за поддръжка на Apple, че устройствата не могат да започнат да се зареждат, когато Lightning кабелът се включи при изключен екран.

Оплакванията варират, като в повечето случаи телефоните започват да се зареждат, след като бъдат събудени с докосване на екрана, или повдигане, а други потребители твърдят, че трябва да извадят кабела и да го свържат отново при работещ дисплей, за да започне процеса на зареждане. Има и случаи, в които телефоните спират напълно да се зареждат в определен момент, докато екранът им е изключен. Люис Хилсентегер демонстрира проблема в популярния си канал Unbox Therapy, като използва таг #ChargeGate:

Някои потребители предполагат, че този неприятен факт е свързан с функцията USB Restricted Mode, която дебятира с iOS 11.4.1 и не позволява на устройството да комуникира чрез USB аксесоари, ако е изминал час или повече от последното му отключване. Въпреки, че USB Restricted Mode е включена по подразбиране в iOS 12, влогърът твърди, че деактивирането й не помага за премахване на проблема със зареждането при изключен екран. В коментарите под клипа, потребители твърдят, че изпитват същите затруднения с по-стари модели iPhone и iPad, което потвърждава версията за софтуерен проблем, но към момента няма решение и, ако сте сред потърпевшите, трябва да се свържете се екипа за поддръжка на Apple за диагностика на устройството, а обратната връзка, получена по този начин, ще помогне за отстраняване на проблема в бъдещите ъпдейти. Apple все още не е коментирала официално становището си по тези случаи.