Изберете Страница

Нов патент на Apple сочи, че Face ID може да достигне и до Apple Watch

Миналата седмица Американската служба за патенти и търговски марки публикува патентна заявка на Apple, която се отнася до новите функции на Apple Watch. Една от най-интересните идеи, визирани в нея е може би добавянето на Face ID, но другите ключови характеристики се отнасят до определянето на осевата ориентация на китката, чрез вграждане на специални сензори в каишката и анализиране на спортните постижения.

Всъщност още през октомври миналата година, компанията представи патент, обхващащ бъдещ часовник с вградена камера и потребителски интерфейс, който се отнася до лицевото разпознаване. Новото изобретение на гиганта се отнася до системата и методите за определяне на ориентацията и местоположеинето на китката на потребителя, които ще се определят чрез един или повече сензори, разположени в каишката на устройството. Тя може да включва еластични и твърди секции, където ще бъдат разположени сензорите, които ще бъдат конфигурирани да генерират един или повече сигнали, показващи разширяване, или свиване на китката поради високо напрежение.

В някои от примерите са включени сензори за електромиография – измерване на електрическите сигнали за определяне на мускулната активност на потребителя, които могат да се използват за определяне на различни характеристики. Описаните методи включват и анализ на обратната връзка относно ефективността, откриване на хидратация и идентификация на потребителя.

Apple споменава и идентификацията на потребителя, въпреки че това се случва само два пъти – в първоначалното резюме и в една по-късна точка, но без описание или контекст. Важно е обаче да подчертаем архитектурата на самото устройство в една от графиките. Патентът очевидно е подаден преди Face ID да дебютира с iPhone X миналия септември и именно заради това компанията не използва самия термин „Face ID“, прикривайки го зад „потребителска идентификация“, но в друга част на описанието е отбелязано, че „потребителят може да заснеме изображения на близки обекти в околната среда като баркод, или QR код“. В някои примери камерата е разположена върху предната повърхност на лицевия панел, без да се споменява, че може да се използва за идентифициране. Патентът обаче определено описва Face ID и миниатуризирането на компонентите на TrueDepth камерата, което обаче няма да се случи бързо. Заявката датира от 2016 година, но е подадена отново през третото тримесечие на 2017 година, което означава, че компанията работи върху идеята за пускане на такъв продукт на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар