Изберете Страница

Нов патент на Apple сочи, че Face ID може да достигне и до Apple Watch

Миналата седмица Американската служба за патенти и търговски марки публикува патентна заявка на Apple, която се отнася до новите функции на Apple Watch. Една от най-интересните идеи, визирани в нея е може би добавянето на Face ID, но другите ключови характеристики се отнасят до определянето на осевата ориентация на китката, чрез вграждане на специални сензори в каишката и анализиране на спортните постижения.

Всъщност още през октомври миналата година, компанията представи патент, обхващащ бъдещ часовник с вградена камера и потребителски интерфейс, който се отнася до лицевото разпознаване. Новото изобретение на гиганта се отнася до системата и методите за определяне на ориентацията и местоположеинето на китката на потребителя, които ще се определят чрез един или повече сензори, разположени в каишката на устройството. Тя може да включва еластични и твърди секции, където ще бъдат разположени сензорите, които ще бъдат конфигурирани да генерират един или повече сигнали, показващи разширяване, или свиване на китката поради високо напрежение.

В някои от примерите са включени сензори за електромиография – измерване на електрическите сигнали за определяне на мускулната активност на потребителя, които могат да се използват за определяне на различни характеристики. Описаните методи включват и анализ на обратната връзка относно ефективността, откриване на хидратация и идентификация на потребителя.

Apple споменава и идентификацията на потребителя, въпреки че това се случва само два пъти – в първоначалното резюме и в една по-късна точка, но без описание или контекст. Важно е обаче да подчертаем архитектурата на самото устройство в една от графиките. Патентът очевидно е подаден преди Face ID да дебютира с iPhone X миналия септември и именно заради това компанията не използва самия термин „Face ID“, прикривайки го зад „потребителска идентификация“, но в друга част на описанието е отбелязано, че „потребителят може да заснеме изображения на близки обекти в околната среда като баркод, или QR код“. В някои примери камерата е разположена върху предната повърхност на лицевия панел, без да се споменява, че може да се използва за идентифициране. Патентът обаче определено описва Face ID и миниатуризирането на компонентите на TrueDepth камерата, което обаче няма да се случи бързо. Заявката датира от 2016 година, но е подадена отново през третото тримесечие на 2017 година, което означава, че компанията работи върху идеята за пускане на такъв продукт на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This