Миналата седмица Американската служба за патенти и търговски марки публикува патентна заявка на Apple, която се отнася до новите функции на Apple Watch. Една от най-интересните идеи, визирани в нея е може би добавянето на Face ID, но другите ключови характеристики се отнасят до определянето на осевата ориентация на китката, чрез вграждане на специални сензори в каишката и анализиране на спортните постижения.

Всъщност още през октомври миналата година, компанията представи патент, обхващащ бъдещ часовник с вградена камера и потребителски интерфейс, който се отнася до лицевото разпознаване. Новото изобретение на гиганта се отнася до системата и методите за определяне на ориентацията и местоположеинето на китката на потребителя, които ще се определят чрез един или повече сензори, разположени в каишката на устройството. Тя може да включва еластични и твърди секции, където ще бъдат разположени сензорите, които ще бъдат конфигурирани да генерират един или повече сигнали, показващи разширяване, или свиване на китката поради високо напрежение.

В някои от примерите са включени сензори за електромиография – измерване на електрическите сигнали за определяне на мускулната активност на потребителя, които могат да се използват за определяне на различни характеристики. Описаните методи включват и анализ на обратната връзка относно ефективността, откриване на хидратация и идентификация на потребителя.

Apple споменава и идентификацията на потребителя, въпреки че това се случва само два пъти – в първоначалното резюме и в една по-късна точка, но без описание или контекст. Важно е обаче да подчертаем архитектурата на самото устройство в една от графиките. Патентът очевидно е подаден преди Face ID да дебютира с iPhone X миналия септември и именно заради това компанията не използва самия термин „Face ID“, прикривайки го зад „потребителска идентификация“, но в друга част на описанието е отбелязано, че „потребителят може да заснеме изображения на близки обекти в околната среда като баркод, или QR код“. В някои примери камерата е разположена върху предната повърхност на лицевия панел, без да се споменява, че може да се използва за идентифициране. Патентът обаче определено описва Face ID и миниатуризирането на компонентите на TrueDepth камерата, което обаче няма да се случи бързо. Заявката датира от 2016 година, но е подадена отново през третото тримесечие на 2017 година, което означава, че компанията работи върху идеята за пускане на такъв продукт на пазара.