Изберете страница

Нов патент на Apple сочи, че Face ID може да достигне и до Apple Watch

Миналата седмица Американската служба за патенти и търговски марки публикува патентна заявка на Apple, която се отнася до новите функции на Apple Watch. Една от най-интересните идеи, визирани в нея е може би добавянето на Face ID, но другите ключови характеристики се отнасят до определянето на осевата ориентация на китката, чрез вграждане на специални сензори в каишката и анализиране на спортните постижения.

Всъщност още през октомври миналата година, компанията представи патент, обхващащ бъдещ часовник с вградена камера и потребителски интерфейс, който се отнася до лицевото разпознаване. Новото изобретение на гиганта се отнася до системата и методите за определяне на ориентацията и местоположеинето на китката на потребителя, които ще се определят чрез един или повече сензори, разположени в каишката на устройството. Тя може да включва еластични и твърди секции, където ще бъдат разположени сензорите, които ще бъдат конфигурирани да генерират един или повече сигнали, показващи разширяване, или свиване на китката поради високо напрежение.

В някои от примерите са включени сензори за електромиография – измерване на електрическите сигнали за определяне на мускулната активност на потребителя, които могат да се използват за определяне на различни характеристики. Описаните методи включват и анализ на обратната връзка относно ефективността, откриване на хидратация и идентификация на потребителя.

Apple споменава и идентификацията на потребителя, въпреки че това се случва само два пъти – в първоначалното резюме и в една по-късна точка, но без описание или контекст. Важно е обаче да подчертаем архитектурата на самото устройство в една от графиките. Патентът очевидно е подаден преди Face ID да дебютира с iPhone X миналия септември и именно заради това компанията не използва самия термин „Face ID“, прикривайки го зад „потребителска идентификация“, но в друга част на описанието е отбелязано, че „потребителят може да заснеме изображения на близки обекти в околната среда като баркод, или QR код“. В някои примери камерата е разположена върху предната повърхност на лицевия панел, без да се споменява, че може да се използва за идентифициране. Патентът обаче определено описва Face ID и миниатуризирането на компонентите на TrueDepth камерата, което обаче няма да се случи бързо. Заявката датира от 2016 година, но е подадена отново през третото тримесечие на 2017 година, което означава, че компанията работи върху идеята за пускане на такъв продукт на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This