Нов патент, подаден от Apple намеква, че компанията работи усилено, за да предостави на потребителите нов начин да контролират своя Apple Watch, а именно чрез жестове.

Документът носи името „Въвеждане на движение и жест от носимо устройства“ и описва устройство с поредица фотодиоди, което могат да усетят светлината през кожата. Така когато тъканта на китката се разшири, или свие, устройството може да разпознава шаблони и да ги свързва с конкретен жест, без да се нуждае от камера.

Според илюстрациите в документите, часовникът ще използва светлинни източници и сензори от двете страни на китката, което може би означава разработването и на специални каишки, оборудвани с тях. Използвайки тази технология, Apple може да проследява движението не само на китката на потребителя, но и на пръстите му, което означава огромен набор жестове за управление на устройството и би било от полза на потребители с увреден слух за превод към други, които не владеят езика на жестовете например.

Разбира се подобна технология е изправена пред редица препятствия, а като най-голяма пречка можем да посочим живота на батерията, който би пострадал значително при непрекъснато осветяване на китката. Това съответно означава, че ще е нужно още доста време, Apple да разработи решение, но е важно да споменем, че всъщност това е продължение на патент, датиращ от 2015 година.