Apple е подала патент за светлинен сензор на гърба на своя часовник, който може да удостоверява самоличността на потребителя. С други думи ще можете да отключите устройството автоматично, само като го поставите на китката си с Wrist ID.

Идеята, която стои зад технологията Wrist ID е светлинен компонент и генериране на полево изображение на областта, която съдържа много вени и е уникална за всеки човек, също като пръстовия отпечатък. Това изначава, че сканирането й ще може да гарантира отлична идентификация на собственика на устройството.

Интересно е дали тази добавена сигурност, би могла да се разшири и към други устройства. Можем да се сетим за опцията за автоматично отключване на Mac с Apple Watch и би било чудесно, ако Wrist ID работи по подобен начин с iPhone например.

Разбира се, колкото и интересен да е този патент, той е само един от хилядите, които компанията подава непрекъснато и не е ясно дали и кога ще го видим като функция в реално устройство. Освен това трябва да вземем предвид и евентуалните проблеми, на които Wrist ID би могла да се натъкне. Apple Watch вече имаше проблем с татуирана кожа, въпреки че той се изглади с течение на времето, но не е ясно как една подобна технология за сканиране и идентификация би работила върху мастилените области, или дори при по-тъмен тен. Със сигурност обаче можем да отбележим, че Wrist ID би била удно чудесно допълнение към любимия ни часовник с множество интересни приложения, ако някога стане реалност разбира се.