iPhone X безспорно е най-добрият модел на Apple, но от друга страна е и най-скъпият, създаван някога от компанията. Това може би е и една от причините продажбите му да не са така силни, както твърдяха първоначалните прогнози на анализаторите. Един нов доклад обаче твърди, че това може да се промени в началото на следващата година.

Новината идва от Digitimes и гласи, че доставките на iPhone X ще достигнат 30 – 35 милиона през първото тримесечие на 2018 година и ще останат на това ниво, или ще спаднат малко. Наскоро и Bloomberg очерта подобна картина, а различни анализатори заявиха, че Apple пуска поръчки на азиатски доставчици, след спада на търсенето през празничния сезон. Докладът на Digitimes отбелязва, че продажбите на iPhone X в Сингапур, Тайван и САЩ не са така силни, както се очакваше и това е причината за решението на Apple да включи в плановете си за следващата година два OLED модела и един с LCD екран, като всички те ще използват Face ID технологията. Интересната информация обаче, се крие в края на материала, където се споменава, че Apple се кани да коригира ценообразуването на iPhone в началото на 2018 година и дори подготвя прототип с поддръжка на 5G. Въпреки това компанията не е потвърдила нито един от тези слухове. Тя обикновено намалява цените на по-старите си модели едва когато представи следващите, а iPhone X определено не може да се нарече стар, затова ще бъде интересно да видим дали твърдението за спад в цената му ще се окаже истина. Ако това се случи, десетият юбилеен модел може да стане малко по-достъпен, но как ли ще се чувстват тези потребители, които вече са го купили на първоначалната цена?

Apple намали цената на първия iPhone, който излезе на пазара през юни 2007 на цена от 600 долара, а през септември вече струваше 400 долара, но Стив Джобс обяви, че ранните купувачи, които са платили пълната му стойност, ще получат кредит от магазина на стойност 100 долара. Може би, ако сега Apple направи подобна стъпка, също ще обезщети своите най-верни фенове, дали 1000 и повече долара, за да са сред първите притежатели на iPhone X.