Нов доклад от далечна Азия твърди, че тазгодишните модели iPhone няма да имат Lightning порт. За сметка на това, Apple ще използва алтернативен метод за зареждане и синхронизиране, който ще зарадва много потребители. Тов обаче със сигурност означава, че всичките ви вече закупени аксесоари за iPhone, няма да бъдат съвместими.

Въведен с iPhone 5 през 2012 година, Lightning стандартът е огромно подобрение в сравнение с 30 пиновия конектор, използван в по-старите устройства на компанията. Той помогна на iPhone, iPad и iPod да станат по-тънки и даде на Apple повече пространство, за да въведе нови технологии като Taptic Engine например.

Сега обаче гиганътт може би е на път да го замени със стандарт, който също е толкова компактен и още по-гъвкав – USB-C. Според доклад на DigiTimes, който цитира източници по веригата за доставки на компоненти, това ще се случи тази година, а компанията всъщност вече използва USB-C в новите си MacBook.

USB-C стана нов стандарт за устройствата с Android и преносимите компютри, което прави съвместимите аксесоари по-лесни за намиране и по-достъпни. Въвеждането му за iPhone би позволило на потребителите да използват същите кабели и аксесоари, които ползват с останалите си джаджи. Това обаче би означавало също, че Lightning аксесоарите, които вече притежавате, няма да са съвмеситми без адаптер. Все пак това е само поредния слух, а дали той ще стане реалност тази година, ще разберем през септември.