Изберете Страница

Нов доклад обяснява защо ще закъснее iPhone 8

Вече е ясно, че iPhone 8, или както и да се нарича десетият юбилеен модел iPhone, ще притежава OLED дисплей от край до край, но какво планира да прави Apple с Touch ID, все още не се знае. Първоначално въведен с iPhone 5s, като алтернатива на досадното въвеждане на пароли, Touch ID не само спомага за сигурността на iPhone, но и служи като основа на Apple Pay. Няма да е пресилено, ако кажем, че именно в лекотата на използването му се крие причината за огромните продажби на iPhone, в сравнение с Android.

Като вече знаете обаче, Touch ID може и да не присъства в следващия модел iPhone, тъй като компанията изпитва известни трудности с вграждането му под дисплея. Според непроверени източници, тези проблеми се крият в самия производствен процес и количеството готови компоненти, които са нужни преди премиерата на телефона. Проучване на анализаторите от KeyBanc Capital Markets, Анди Харгрийвс, Джон Вин и Джош Бек твърди, че Apple противно на някои слухове, още не е успяла да вгради сензора за пръстови отпечатъци под дисплея на iPhone 8 по начин, който да запази точността и скоростта, с която феновете са свикнали. Според доклада, компанията има едва няколко седмици, за да излезе с решение, преди да се откаже от идеята напълно. Евентуалното премахване на Touch ID обаче, крие риск за продажбите, твърдят анализаторите. Необходими са около 12 седмици от възлагането на поръчките за сензори, до пълното производство на iPhone, следователно, ако Apple успее да реши проблема преди август, вероятно ще може да достигне нужноте обеми на производство в края на октомври, или началото на ноември. Това решение несъмнено ще доведе до закъснение на десетия юбилеен модел iPhone на пазара, но може би е предпочитания от компанията път и се очаква да бъде приемливо както за потребителите, така и за инвеститорите. Остава единствено въпросът дали компанията ще успее да реши технологичните проблеми в този интервал от време.

Ако Apple се откаже от Touch ID, в полза на лицевото разпознаване, както твърди анализаторът Минг-Чи Куо в последния си доклад, това съвсем няма да е идеалното решение. Лицевото разпознаване ще трябва да работи от много ъгли и в условия на слаба осветеност, но няма да действа без ясна видимост към лицето на потребителя, което дори и да представлява едва 5% от възможните сценарии, би намалило производителността на новия модел, който ще се представя много по-зле с елементарна функция, от колкото по-старите си събратя и би предизвикало недоволство сред феновете на марката. Освен това, анализаторите твърдят, че лицевото разпознаване, поне в първоначалния си вид, няма да бъде квалифицирано като приемлив метод за проверка при използване на Apple Pay и въпреки, че компанията може да го усъвършенства с течение на времето, това ще се отрази неблагоприятно на търсенето.

Другата реална възможност за избягване на тези проблеми би била поставянето на сензора за пръстови отпечатъци на гърба на смартфона, за което свидетелстват няколко прототипа от последните месеци, но дали това е добро решение, като се има предвид удобството и ергономичността?

Все пак остават близо два месеца, през които Apple трябва да намери окончателно решение на този проблем и можем само да се надяваме, че компанията ще го направи по присъщия си елегантен начин, дори и за сметка на евентуалното закъснение на iPhone 8 на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This