Внимавайте, когато се прикачвате към WiFi мрежи с необичайни имена – това може да ви създаде редица главоболия. BleepingComputer и AppleInsider твърдят, че изследователят по сигурността Карл Куш e открил бъг, който “чупи” WiFi на устройства с iOS при специфична комбинация от знаци в наименованието на мрежата.

Ако SSID на мрежата е „%p%s%s%s%s%n“, вашият iPhone ще изгуби WiFi функционалност. За щастие можете да оправите проблема, чрез ресет на мрежовите настройки, но това все пак изисква време и е по-добре да избягвате свързването към подобни точки.


Към момента причината за бъга не е ясна, но BleepingComputer предполага, че това може да е недостатък във форматирането на низове. По-просто казано, iOS може да обърка записите % с команди за програмиране и променливи. Грешката е открита при iOS 14.4.2, но все още е проблем и при iOS 14.6.

Всъщност подобни бъгове не са непознати за потребителите на iOS и macOS. През 2018 година символ предизвика срив в операционните системи, при получаване в съобщение. Проблемите с WiFi обаче са рядкост и този бъг би улеснил шегобийците при объркване на телефона ви с помощта на обществено достъпни WiFi точки.