Apple и Cornell University публикуваха ново изследване, което подчертава как изследователите могат да оценят дихателната честота, използвайки звук на дишане, получен чрез микрофоните на AirPods и AirPods Pro.

Apple обяснява, че дихателната честота е клинична метрика, която се използва за оценка на цялостното здраве и годност. Тя може да се промени в зависимост от различни фактори, включително упражнения и хронични заболявания. Традиционно пациентите трябва да посетят своя лекар за тестове и анализ на дихателната честота, но изследванията на Apple и Cornell University имат за цел да открият начин за дистанционна оценка на показателя.

Използвана е технология, оправлявана от модел, за да се оценят дихателната честота на човек, чрез кратки аудио сегменти, получени след физическо натоварване при здрави възрастни. Данните са събрани от 21 индивида, използващи слушалки с близко поле до микрофон, преди, по време и след тежки упражнения.

Проучването установява, че това аудио може да бъде “жизнеспособен сигнал за пасивна оценка” на дихателните честоти, което го прави и по-рентабилен начин за това в сравнение с традиционното здравеопазване.

Изследването идва след като слухове предположиха, че Apple има планове да добави нови възможности за мониторинг на здравето към AirPods Pro още през следващата година. Очаква се следващия модел AirPods Pro да донесе нови сензори, които да позволят бордовото проследяване на фитнес и различни данни за здравето.