Изберете страница

Ново изследване на Apple показва как AirPods могат да се използват за наблюдение на дихателната честота

Apple и Cornell University публикуваха ново изследване, което подчертава как изследователите могат да оценят дихателната честота, използвайки звук на дишане, получен чрез микрофоните на AirPods и AirPods Pro.

Apple обяснява, че дихателната честота е клинична метрика, която се използва за оценка на цялостното здраве и годност. Тя може да се промени в зависимост от различни фактори, включително упражнения и хронични заболявания. Традиционно пациентите трябва да посетят своя лекар за тестове и анализ на дихателната честота, но изследванията на Apple и Cornell University имат за цел да открият начин за дистанционна оценка на показателя.

Използвана е технология, оправлявана от модел, за да се оценят дихателната честота на човек, чрез кратки аудио сегменти, получени след физическо натоварване при здрави възрастни. Данните са събрани от 21 индивида, използващи слушалки с близко поле до микрофон, преди, по време и след тежки упражнения.

Проучването установява, че това аудио може да бъде “жизнеспособен сигнал за пасивна оценка” на дихателните честоти, което го прави и по-рентабилен начин за това в сравнение с традиционното здравеопазване.

Изследването идва след като слухове предположиха, че Apple има планове да добави нови възможности за мониторинг на здравето към AirPods Pro още през следващата година. Очаква се следващия модел AirPods Pro да донесе нови сензори, които да позволят бордовото проследяване на фитнес и различни данни за здравето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This